Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zotavovanie priemyslu eurozóny je zatiaľ veľmi opatrné

Ilustračné foto Foto: TASR

Od začiatku finančnej krízy uplynulo zhruba 10 rokov a priemyselná produkcia je stále 6,5 % pod svojím maximom.

Amsterdam 20. augusta (TASR) - Zotavovanie priemyslu eurozóny je zatiaľ len veľmi opatrné, na reálne zlepšenie si bude potrebné ešte počkať, uviedol tento týždeň ekonóm Bert Colijn zo spoločnosti ING.

Priemyselná produkcia v eurozóne klesla v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,6 %. Na porovnanie, v máji sa o 1,2 % zvýšila. Júnový výsledok predstavuje prvý pokles priemyselnej produkcie v krajinách eurozóny od februára, keď medzimesačne klesla o 0,2 %. V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila, tempo rastu sa však spomalilo. Zatiaľ čo v máji vzrástla o 3,9 %, v júni rast dosiahol len 2,6 %.

"Je to sklamanie, že produkcia sa ešte stále nezotavila natoľko, aby dosiahla predkrízovú úroveň," povedal Colijn. Ako dodal, od začiatku finančnej krízy uplynulo zhruba 10 rokov a priemyselná produkcia je stále 6,5 % pod svojím maximom.

Postupne by sa však situácia mala zlepšiť, dodal ekonóm. Do prognóz ekonómov trochu zasiahli údaje o aktivite výrobného sektora v júli, ktoré poukázali na oslabenie rastu aktivity na 6-mesačné minimum. "Takýto neželaný vývoj na začiatku 3. štvrťroka sme zaznamenali aj v iných prieskumoch, čo by mohlo znamenať, že hrubý domáci produkt (HDP) nevykáže za tento štvrťrok také údaje ako v 1. polroku. Aj napriek tomu by ale za celý rok 2017 mal HDP eurozóny dosiahnuť rast na úrovni 2 %," dodal Colijn.