Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Zrušená investícia: Banskobystrický primátor odmieta zneužitie mesta

Na snímke zľava konateľka RKN Global Europe Marjam Lindsbrová a predseda vlády SR Robert Fico počas podpisu memoranda so spoločnosťou RKN Global Europe. Foto: TASR/Branislav Račko

Poslanec Martin Klus o tom pochybuje.

Banská Bystrica 28. júna (TASR) – Poslanci banskobystrického mestského zastupiteľstva (MsZ) dnes rokovali aj o zrušení významnej investície zo strany spoločnosti RKN Global Europe, ktorá mala v meste pod Urpínom preinvestovať 89 miliónov eur a zamestnať 1200 ľudí v závode na výrobu dokumentov s ochrannými prvkami. V diskusii horúcu aktualitu týchto dní otvoril mestský poslanec, poslanec NR SR a politológ Martin Klus (SaS). Od vedenia mesta žiadal vysvetlenie, či nedošlo k zneužitiu dobrého mena Banskej Bystrice na predvolebné účely strany Smer-SD.

"Informácie o príchode významnej investície do Banskej Bystrice sa zmenili na frašku. Dva týždne pred parlamentnými voľbami ohlásil premiér Robert Fico príchod spoločnosti RKN Global Europe. Dosluhujúca jednofarebná vláda jej dokonca ešte stihla schváliť pomoc vo výške 18 miliónov eur vo forme dotácie a úľavy na daniach," uviedol Klus. "V politickom marketingu tomu hovoríme bomba na záver kampane," dodal.

Podľa neho mesto a jeho čelní predstavitelia sa dostali pod tlak podozrení, že sa spolupodieľali či prinajmenšom boli zneužití na predvolebnú kampaň spomínanej strany.

Ako v reakcii na vystúpenie poslanca Klusa uviedol primátor Ján Nosko, sám je prekvapený z rozhodnutia investora, o to viac, že vedenie mesta projektu verilo. Odmietol obvinenia zo zneužitia či využitia mesta a jeho vedenia na predvolebnú kampaň Smeru-SD. Podľa neho ohláseniu investície predchádzali konkrétne stretnutia s konkrétnymi ľuďmi už rok pred oznámením príchodu veľkého investora.

Magistrát v tejto súvislosti v pondelok (27.6.) reagoval slovami, že je prekvapený z rozhodnutia spoločnosti. "Nepoznáme dôvody, ktoré mohli viesť k takému, pre nás prekvapivému, rozhodnutiu. Celý proces komunikácie nejavil až do tejto chvíle známky akejkoľvek pochybnosti," informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová. Hneď ako budú mať nové informácie, budú Banskobystričanov informovať.

Podľa vyjadrenia zástupcov spoločnosti RKN Global Europe dôvodom zrušenia investície a odmietnutia investičnej pomoci vo výške 18 miliónov eur je "aktuálna turbulentná politická atmosféra na Slovensku a v EÚ", útoky zo strany opozície a niektorých médií na ich spoločnosť a jej priemyselných partnerov, ktorí sú expertmi vo výrobe bezpečných dokumentov, ako sú pasy, biometrické občianske preukazy a platobné bankomatové karty. Taká investícia a za týchto okolností by podľa nich bola údajne veľmi riskantná.