Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zrušenie jedného sviatku by nemalo veľký vplyv na výkonnosť ekonomiky

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Slováci nemusia počas roka vstávať do práce až 15-krát.

Bratislava 30. januára (TASR) - Slovensko má najviac sviatkov v Európskej únii (EÚ). Zrušenie jedného, či dvoch by však veľký vplyv na ekonomiku nemalo. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky.

Slováci nemusia počas roka vstávať do práce až 15-krát. Toľko sviatočných dní je na Slovensku. Analytici banky sa preto pozreli na to, aký vplyv na ekonomiku by malo zrušenie jedného alebo dvoch sviatkov a ako by to prispelo k zvýšeniu výkonnosti ekonomiky. "Z matematického hľadiska môžeme povedať, že za jeden pracovný deň slovenské hospodárstvo vyprodukuje viac než 300 miliónov eur. Je to nominálna hodnota hrubého domáceho produktu (HDP) prepočítaná na jeden pracovný deň. Takýto prepočet je však veľmi zjednodušený," upozornila analytička banky Jana Glasová.

Preto sa podľa jej slov nedá povedať, že zrušením jedného sviatku sa zvýši HDP o 300 miliónov eur. "Jednotlivé firmy a podnikatelia reagujú na voľné dni rôzne a niektorí z nich dokonca prosperujú," uviedla Glasová. So sviatkami totiž podniky podľa analytikov banky počítajú, a preto rozložia svoj výrobný proces tak, aby stihli vybaviť všetky objednávky včas. "Okrem toho nie všetky firmy sú počas dní pracovného pokoja zatvorené," podotkla Glasová. Neprerušujú ju napríklad priemyselníci, ale podľa analytikov by zrušenie jedného sviatku uvítali z hľadiska ušetrenia mzdových nákladov. Taktiež bývajú otvorené nákupné centrá, supermarkety, teda spotrebitelia môžu počas voľných dní nakupovať. "Obchodníci z dní pracovného pokoja dokonca prosperujú, aj hotelieri, reštaurácie, kaviarne, či prevádzkovatelia kultúrnych, rekreačných a športových zariadení," uviedla Glasová.

Podľa nej sa tak dá vo všeobecnosti povedať, že produkcia firmy nezávisí od počtu pracovných dní, ale od toho, koľko má zákazníkov a objednávok, teda od toho, či prosperuje. "Ak sa firme nedarí, tak nebude jej produkcia a tržby vyššie len preto, že rok bude mať jeden pracovný deň navyše," doplnila Glasová.

Zároveň dodala, že dni pracovného pokoja majú vplyv aj na produktivitu zamestnancov. "Zvyšovanie výkonnosti slovenskej ekonomiky a zároveň zvyšovanie životnej úrovne si teda vyžaduje pracujúcich obyvateľov a fungujúce hospodárstvo a nie ekonomickú pasivitu," dodala analytička banky.