Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ZS. SIMON: Neodborné kroky vlád R. Fica likvidujú slovenské potraviny

Zsolt Simon, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nezaradený opozičný poslanec argumentoval pritom vývojom salda zahranično-obchodnej bilancie v agrokomoditách za posledných 12 rokov.

Bratislava 1. marca (TASR) - Neodborné kroky vlád Roberta Fica (Smer-SD) likvidujú podľa nezaradeného opozičného poslanca Zsolta Simona slovenské potraviny a znižujú tak potravinovú sebestačnosť Slovenska. Simon to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Argumentoval pritom vývojom salda zahranično-obchodnej bilancie v agrokomoditách za posledných 12 rokov. Teda tým, o koľko Slovensko dováža viac potravín zo zahraničia ako ich vyváža.

V rokoch 2004, 2005 a 2006 sa toto záporné saldo podľa poslanca pohybovala približne na úrovni 50 miliónov eur. Po nástupe prvej Ficovej vlády však rástlo a v roku 2010 pri jej odchode dosahoval obchodný schodok v tejto oblasti už 932 miliónov eur. "O toľko sme doviezli viac, než sme vyviezli," upozornil Simon.

Za vlády Ivety Radičovej kleslo potom podľa Simona toto záporné saldo na približne 370 miliónov eur, po nástupe druhej Ficovej vlády však opäť rástlo až na 1,096 miliardy v roku 2015. Za rok 2016 ho poslanec predpokladá vo výške približne 1,3 miliardy eur. "Toto nie je náhoda, toto je výsledok vlády Roberta Fica," myslí si Simon.

V tejto súvislosti napríklad kritizoval, že sa zo Slovenska vyvážajú živé zvieratá, ale dováža sa spracované mäso. Tiež, že sa dováža ovocie a zelenina, ktorú by bolo schopné dopestovať doma. Okrem toho, vláda podľa neho tak chráni slovenských potravinárov a poľnohospodárov pred obchodnými reťazcami, že tie radšej nakupujú a uzatvárajú zmluvy mimo Slovenska.

Simon preto navrhuje napríklad zrušiť niektoré zákony, ako zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, aby štát nenútil obchodné reťazce uzatvárať zmluvy mimo Slovenska. "Som presvedčený, že týmto spôsobom môžeme dosiahnuť väčší podiel slovenských výrobkov na našich pultoch," opísal poslanec.

Navrhuje tiež navýšiť peniaze na modernizáciu potravinárskeho priemyslu a viazať ich na nákupy od farmárov. "Určite by som riešil aj podporu ovocinárstva a zeleninárstva, ale nie spôsobom, že dám 3 milióny eur za sucho, ktoré bolo v minulom roku a mliekarom dám násobne viac," doplnil. Treba si podľa neho uvedomiť, že každý jeden hektár záhrad zamestnáva jedného človeka a keďže máme asi 2500 hektárov, tak to je 2500 pracovných miest.