Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Zs. SIMON: SPF by nemal platiť za pôdu viac, ako bola jej kúpna cena

Zsolt Simon Foto: TASR/Michal Svítok

Ak sa pôvodný návrh novely nezmení, podľa exministra bude priestor na špekulatívne transakcie.

Bratislava 20. marca (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) by nemal platiť za pôdu viac, ako bola kúpna cena pozemku, ktorú cez úver zaplatil kupujúci.

Myslí si to exminister pôdohospodárstva a podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Ten v závere piateho rokovacieho dňa 16. schôdze NR SR upozornil, že na základe novely z dielne agrorezortu sa môže stať, že SPF zaplatí za pôdu viac, ako bola kúpna cena. Ak sa pôvodný návrh novely nezmení, podľa Simona bude priestor na špekulatívne transakcie.

Martin Fecko z OĽaNO varuje pred možným tunelovaním pozemkových spoločenstiev, ktorému chce zabrániť pozmeňujúcim návrhom. Vládna novela zákona o pozemkových spoločenstvách podľa neho neprinesie ich ochranu, ale likvidáciu pozemkových spoločenstiev. Podľa Fecka to má umožniť zrušenie predkupného práva pri predaji podielov v rámci pozemkového spoločenstva a zníženie rozhodovacieho kvóra pri otázkach o zániku či vstupe do obchodnej spoločnosti na nadpolovičnú väčšinu. Fecko chce svojím pozmeňujúcim návrhom okrem iného zachovať dvojtretinové kvórum potrebné na rozhodovanie o zániku či o vstupe spoločenstva do obchodnej spoločnosti.

Podľa vládnej normy by SPF mohol nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Novela zákona má vytvoriť podmienky na nákup poľnohospodárskej pôdy fyzickými a právnickými osobami, ktoré na nej hospodária. Návrh je podľa rezortu pôdohospodárstva konštruovaný tak, že má zároveň obmedziť špekulatívne nákupy pôdy, ku ktorým nezriedka dochádza pri predaji založenej pôdy, v exekučných konaniach respektíve dobrovoľných dražbách.

K diskusii o novele sa poslanci ešte vrátia, dnes ju totiž neskončili. Vo štvrtok 21. marca však rokovací deň nezačnú touto právnou normou, ale Správou o plnení úloh zahraničnej politiky SR v roku 2012. Pokračovať budú zameraním slovenskej diplomacie na tento rok a poslanci si vypočujú aj Správu o činnosti ombudsmanky Jany Dubovcovej za rok 2012. Na poslancov NR SR čaká aj pravidelná Hodina otázok, počas ktorej sa členovia vlády prídu snemovni zodpovedať.