Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: ZŠ v Turzovke nemá strechu, žiakov učia iba provizórne

Na snímke žiaci Základnej školy v Turzovke, ktorí sa počas rekonštrukcie strechy učia v provizórnych priestoroch. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Samospráva ubezpečovala všetkých, vrátane rodičov, že stavba nijako neovplyvní začiatok nového školského roka a všetko sa stihne ukončiť do 31. augusta. Sľub však nedodržala.

Turzovka 6. septembra (TASR) – Žiaci z 12 tried Základnej školy (ZŠ) v Turzovke sa od pondelka (5.9.) učia v náhradných priestoroch. Dôvodom je uzavretie pavilónu A, na ktorom nie je dokončená strecha. Na problém upozornili médiá listom nespokojní rodičia turzovských žiakov.

"Samospráva ubezpečovala všetkých, vrátane rodičov, že stavba nijako neovplyvní začiatok nového školského roka a všetko sa stihne ukončiť do 31. augusta. Na všetko doplatili žiaci, učitelia, ale aj rodičia, ktorí očakávali, že si mesto splní sľuby," napísali rodičia v liste.

Podľa riaditeľky ZŠ v Turzovke Terézie Šupolovej sa začal školský rok pre vyše 620 žiakov vo veľmi improvizovanom a obmedzujúcom režime. "Rekonštrukcia strechy má odstrániť havarijný stav. Keďže nie je dokončená, tak sa tu neučí. Museli sme riešiť náhradné priestory pre žiakov, aby sme mohli začať riadny vyučovací proces. Náhradné priestory sú tie, ktoré sme v minulých školských rokoch využívali ako učebne kontinuálneho vzdelávania – počítačové učebne pre vyučovanie skupín, školská knižnica, učebňa kontinuálneho vzdelávania, školská kuchynka," povedala Šupolová.

Na snímke rekonštrukcia strechy na Základnej školy v Turzovke.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


"Žiaci sa učia vo všetkých miestnostiach, ktoré máme k dispozícii. Využívajú všetky počítačové učebne, školskú knižnicu, učebne kontinuálneho vzdelávania, dielňu, školskú kuchynku a triedy, ktoré sú pre nich určené v B pavilóne. V niektorých triedach nie sú ani tabule, takže musia improvizovať," doplnila vychovávateľka školského klubu Danica Janišová.



Podľa primátora Turzovky Ľubomíra Golisa nie sú práce na rekonštrukcii strechy pavilónu A ukončené hlavne z toho dôvodu, že mohli začať až počas prázdnin. "So zhotoviteľom je uzatvorená zmluva do konca novembra 2016. Keďže chceme, aby sa tam vyučovalo, tak sme urobili opatrenia, aby zhotoviteľ diela práce urýchlil a pripravil priestory pre deti do konca mesiaca august. Ja som bol v tom, že strecha bude nadkrytá a deti sa tam budú môcť nasťahovať. Ale vzhľadom na to, že posledné dni boli daždivé, stavba sa predĺžila," uviedol Golis.

Na snímke rekonštrukcia strechy na Základnej školy v Turzovke.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Doplnil, že v momentálne uzavretom pavilóne by sa mohli žiaci začať učiť 19. septembra. "Do strechy musel byť vykonaný veľký zásah, keďže prišli veľké dažde a v niektorých miestach boli triedy zatečené. Musíme počkať, kým sa to vysuší a dáme to do stavu, aby deti mohli navštevovať tieto triedy. Lebo z hygienických dôvodov to inak nie je možné. Pevne verím, že 19. septembra budú priestory hygienicky spôsobilé," uzavrel turzovský primátor.