Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

ŽSK znížil minulý rok zmluvné ceny zákaziek takmer o 14 miliónov eur

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, foto z archívu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Žilinská samospráva sa podľa zostavovateľov rebríčka vyšvihla najmä kvôli veľkým súťažiam na dodávku energií.

Žilina 13. novembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) znížil v roku 2019 zmluvné ceny zákaziek takmer o 14 miliónov eur oproti zmluvným cenám z predchádzajúcich rokov alebo oproti cenám určeným pred vyhlásením súťaže. Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová to uviedla v reakcii na zverejnenie rebríčka verejných obstarávateľov v samospráve Zindex, ktorý zostavila Nadácia Zastavme korupciu v spolupráci s českými expertmi. ŽSK sa v rebríčku delí o prvé miesto s Banskobystrickým samosprávnym krajom.

ŽSK prijal podľa Jurinovej viaceré opatrenia, aby nakladanie s verejnými zdrojmi bolo zákonné, efektívne a transparentné. "Ako prvý samosprávny kraj sme zriadili pracovisko Hodnota za peniaze, ktoré hodnotí nové projekty či stráži vnútornú ekonomiku. Začali sme s transformáciou rozpočtových organizácií na príspevkové z dôvodu efektívnejšieho fungovania inštitúcií. Už viac ako dva roky zverejňujeme vyhlásené zákazky na webovej stránke a rovnakú povinnosť majú aj naše inštitúcie. Informácie o obstarávaní propagujeme aj na sociálnej sieti, aby sa informácia dostala čo najväčšiemu počtu firiem,“ doplnila.

"Vnímame, že verejné obstarávanie je podľa aktuálneho znenia zákona o verejnom obstarávaní skutočne náročný a zdĺhavý proces. Potrebuje značnú reformu, aby sme mohli aj najnáročnejšie obstarávania obstarávať čestne, otvorene, bezpečne a s istotou, že štátne orgány sú nestranné a rozhodujú bez prieťahov a objektívne," podotkla Jurinová.

ŽSK sa podľa zostavovateľov rebríčka vyšvihol najmä kvôli veľkým súťažiam na dodávku energií. "Hoci mal niekoľko prieskumov zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ten nekonštatoval žiadne porušenie zákona,“ uviedli.

Nadácia v spolupráci s výskumníkmi z českého think-tanku EconLab hodnotila 17.000 nákupov v hodnote spolu za 1,1 miliardy eur. Posudzovali najmä, či samosprávy o zákazky súťažia, či tendre nerušia, ako často sa opakujú rovnaké firmy a či pri verejnom obstarávaní neporušujú zákon.