Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ZSOLT SIMON: V regiónoch klesli ceny pôdy, zákon znehodnotil majetok

Na snímke poslanec NR SR Zsolt Simon. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Reagoval tak na oznámenie Európskej komisie, že začala konanie vo veci porušenia predpisov voči Slovensku v oblasti investičných obmedzení týkajúcich sa poľnohospodárskej pôdy.

Bratislava 27. marca (TASR) - Zákon, ktorý obmedzuje nákup pôdy, je podľa poslanca Most-Híd Zsolta Simona nezmyselný a zlý. Reagoval tak na oznámenie Európskej komisie, že začala konanie vo veci porušenia predpisov voči Slovensku v oblasti investičných obmedzení týkajúcich sa poľnohospodárskej pôdy.

"Strana Most–Híd už dlhodobo kritizuje tento zákon, ktorý obmedzuje nákup a nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy. Podľa našich informácií došlo k poklesu ceny pôdy v mnohých regiónoch Slovenska, čo je dôkazom znehodnotenia ceny majetku státisícom vlastníkov. Odborníci z Komjatíc škodia občanom a aj krajine ako takej, o čom svedčí aj konanie EK," uviedol Simon. Pripomenul, že zákon, ktorý prijala vládna strana Smer-SD minulý rok v máji, je na Ústavnom súde SR, ktorý doteraz vo veci nerozhodol.

Fakt, že Európska komisia začína konanie, je podľa neho ďalším dôvodom na to, aby Ústavný súd SR rozhodol vo veci podania opozičných poslancov, či tento zákon je v súlade s Ústavou SR. Podanie bolo odovzdané v lete minulého roka. "Preto vyzývame Ústavný súd, aby v danom podaní urýchlene konal a rozhodol," dodal poslanec.

Vláda podľa SaS zaviedla nezmyselné obmedzenia pri predaji pôdy a mieni ich ďalej prehlbovať. "EK má opäť pravdu a dôsledkom budú ďalšie prehry Slovenska, ďalšie sankcie a ďalšie zbytočne utratené peniaze," konštatuje tímlíder SaS pre pôdohospodárstvo Hans Faltys.

Európska komisia začína preverovať zákon obmedzujúci predaj slovenských pozemkov občanom únie. Myslí si, že tento návrh je diskriminačný pre majiteľov pôdy, ale aj pre jej potenciálnych nadobúdateľov. "Okrem toho zákon z dielne poslancov vládnucej strany Smer je aj hlúpy. Aký má význam poškodzovať vlastnícke práva malých majiteľov pôdy na Slovensku?" pýta sa Faltys. "Okrem faktu, že vládna sila je spriahnutá s miestnymi špekulantmi a chce zabrániť pohybom pôdy, žiadny," odpovedá. Obmedzovanie predaja pôdy podľa Faltysa je dobré len na zachovanie statusu quo. "Nehospodári na vlastnej pôde, ale na prenajatej. Nájomné je, samozrejme, lacnejšie ako vlastnenie a pôdu miestni kapitalisti nakupovať nechcú. Nesúhlasia ani s jej predajom. A to, že malý vlastník by mohol zarobiť pár korún, u nás nikoho nezaujíma," podotkol.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa oboznámi s oznámením EK. "Pripomienky vyhodnotíme a následne zaujmeme stanovisko," reagoval pre TASR hovorca rezortu Peter Hajnala.