Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: ŽSR chcú zmodernizovať trať medzi Púchovom a Žilinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výsledkom súťaže by mala byť uzatvorená zmluva o dielo so zhotoviteľom stavby, ktorý zmodernizuje takmer 16-kilometrový úsek železničnej trate medzi Púchovom a Považskou Teplou.

Bratislava 28. júla (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú zmodernizovať trať medzi Púchovom a Žilinou. Vyhlásili preto verejnú súťaž na výber zhotoviteľa stavby. Informácia už je zverejnená vo vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná hodnota zákazky je 367.982.089 eur bez dane z pridanej hodnoty.


ZMODERNIZUJÚ TRAŤ PÚCHOV-ŽILINA by terazmedia

Ako informovali železnice, ide o investične aj technicky najnáročnejšiu stavbu od ich samostatnosti. Výsledkom súťaže by mala byť uzatvorená zmluva o dielo so zhotoviteľom stavby, ktorý zmodernizuje takmer 16-kilometrový úsek železničnej trate medzi Púchovom a Považskou Teplou. "Dokončením modernizácie železničnej trate v úseku medzi Púchovom a Považskou Teplou dôjde k zavŕšeniu modernizácie železničnej trate na ucelenom úseku trate Bratislava – Žilina, kde vlaky budú môcť premávať rýchlosťou do 160 km/hod," informovala hovorkyňa železníc Martina Pavliková.

Financovanie modernizácie trate je zabezpečené z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Zákazka by mala trvať 40 mesiacov. Záujemcovia môžu predkladať ponuky do 19. októbra tohto roka. Kritériom pre výber víťaza bude najnižšia cena.

Železnice zároveň uviedli, že vybudovaním modernej železničnej trate sa zvýši komfort a plynulosť jazdy, a tým sa v konečnom dôsledku znížia negatívne účinky dopravy na okolité prostredie, ktoré budú eliminované aj ďalšími technickými opatreniami.