Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŽSR podpísali zmluvy o spolupráci s ďalšími dvoma strednými školami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zmluvy upravujú spoločný postup pri zabezpečení vzdelávania a prepojenia výučby teórie s praxou. Ich súčasťou je aj štipendijný program.

Bratislava 19. júna (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes uzavreli dve Rámcové zmluvy o vzájomnej spolupráci so Strednou odbornou školou elektrotechnickou v Trnave a Strednou priemyselnou školou v Košiciach. Zmluvy upravujú spoločný postup pri zabezpečení vzdelávania a prepojenia výučby teórie s praxou. Ich súčasťou je aj štipendijný program. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

"Predovšetkým v odborných prevádzkových pozíciách nám odchádzajú do dôchodku silné ročníky a chýbajú nám ľudia. Snahou ŽSR je postupne zabezpečiť generačnú obmenu týchto zamestnancov a vychovať si vlastných odborníkov v oblasti železničnej dopravy," zdôvodnil generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Podľa Pavlikovej je cieľom štipendijného programu motivovať mladú generáciu na štúdium v profesiách, ktoré sú pre ŽSR dôležité a systematicky tak riešiť problém so získavaním zamestnancov v železničnej doprave a elektrotechnike. O štipendium sa môžu uchádzať žiaci všetkých ročníkov. Podmienkou jeho získania bude študijný priemer do 2,5 z odborných predmetov, úspešné absolvovanie zdravotnej prehliadky a psychologického vyšetrenia.

"Žiaci so študijným priemerom do 2,5 a nulovou absenciou na vyučovaní dostanú prospechové štipendium v 1. ročníku 40 eur mesačne, v 2. ročníku 60, v 3. ročníku 80 a vo 4. ročníku 100 eur mesačne," spresnila Pavliková.

Dodala, že záujemcovia o štipendium budú vyberaní podľa personálnych potrieb železníc a na základe spolupráce so školou. Vybratí žiaci musia splniť záväzok zamestnať sa v podniku ŽSR po skončení strednej školy na obdobie troch rokov. ŽSR na druhej strane garantujú, že zamestnajú žiaka v oblasti, ktorú študuje.