Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ZSSK zrušila spoluprácu s Leo Express, linka do Košíc je ohrozená

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Do Košíc z Prahy momentálne premáva len jeden vlak - Košičan, od decembra má teoreticky jazdiť na tejto trase až päť vlakov.

Praha 13. júna (TASR) - Plány českého súkromného železničného dopravcu Leo Express, že bude voziť pasažierov na Slovensko spolu s domácim prepravcom, padli. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s ním nebude oproti pôvodným plánom spolupracovať na linke medzi Prahou a Košicami. Informoval o tom internetový portál českého denníka Mladá fronta Dnes (MF DNES).

"Minulý týždeň sme zastavili práce na projekte spoločného vlaku," povedal MF DNES Pavol Gábor, predseda predstavenstva ZSSK. Bližšie sa k dôvodu nechcel vyjadrovať, potvrdil však, že návrh na ukončenie spolupráce vzišiel z ich strany.

Pre Leo Express ide v ich plánoch o veľkú komplikáciu: na ZSSK nechala zabezpečenie dopravnej cesty na Slovensku pre spoločný projekt. Odstúpením ZSSK tak prišla česká firma o istotu, že sa v cestovnom poriadku nájde pre ich vlaky miesto.

Majiteľ Leo Express Leoš Novotný však tvrdí, že o komplikáciu nejde. "Počítame s tým, že kapacitu objednanú ZSSK prevezmeme. Plán jazdiť na Slovensko trvá," povedal Novotný. Podľa neho sa zmení len to, že budú jazdiť sami bez spolupráce so slovenským dopravcom.

S vlakmi medzi Prahou a Košicami pritom počíta návrh cestovného poriadku a objednaná kapacita na českej strane. Podľa návrhu má Leo Express od decembra jazdiť medzi Prahou a Košicami dvakrát denne.

Do Košíc z Prahy momentálne premáva len jeden vlak - Košičan, od decembra má teoreticky jazdiť na tejto trase až päť vlakov. Priame spoje chystá tiež RegioJet (dvakrát denne). Ubudnú, naopak, nočné spoje: z troch nočných priamych vlakov zostanú len dva.