Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ZSSK si chce prenajať desať rušňov za predpokladanú cenu 60 mil. eur

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na zákazku už železničiari vyhlásili súťaž, o ktorej informovali vo vestníku verejného obstarávania.

Bratislava 28. júna (TASR) - Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si chce prenajať desať viacsystémových rušňov za predpokladanú cenu 60 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na zákazku už železničiari vyhlásili súťaž, o ktorej informovali vo vestníku verejného obstarávania.

Cieľom takéhoto kroku je podľa ZSSK rozšírenie parku hnacích dráhových vozidiel o moderné vozidlá, ktoré spĺňajú technické špecifikácie a najprísnejšie environmentálne kritériá s minimálnymi predpokladanými nákladmi na údržbu. Zaradené majú byť do vnútroštátnej aj medzinárodnej dopravy.

Dopravca totiž nemá podľa hovorcu Tomáša Kováča už dlhší čas dostatok moderných elektrických rušňov a zároveň počíta v novom cestovnom poriadku so zrýchlením vnútroštátnych rýchlikov z Bratislavy do Košíc tak, aby tieto vlaky boli schopné a pripravené na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu tam, kde to infraštruktúra umožňuje.

"Naším hlavným cieľom v ZSSK bolo v prvom rade pripraviť transparentnú a nediskriminačnú súťaž, ktorá prinesie na slovenské trate prvé moderné rušne už v priebehu nasledujúcich mesiacov," zhodnotil generálny riaditeľ spoločnosti Filip Hlubocký.

Veľmi dôležitou podmienkou obstarávania sú podľa dopravcu aj prísne sankcie v prípade, že rušne nebudú prevádzkyschopné. "Prenájom rušňov je možnosť, ktorá je v súčasnosti pre spoločnosť veľmi výhodná, keďže všetky náklady na údržbu znáša prenajímateľ a ZSSK nemusí vynakladať ďalšie finančné prostriedky na ich údržbu, nové strojné vybavenie dielní, rekonštrukciu priestorov či preškoľovanie svojich zamestnancov na údržbu týchto strojov," dodal Kováč.

Zákazka nebude spolufinancovaná z eurofondov a je určená na obdobie desiatich rokov. Záujemcovia môžu predložiť ponuky alebo žiadosti o účasť v súťaži do 31. júla tohto roka.