Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

ZSSK zamestnáva vyše 1830 žien, pracujú aj ako rušňovodičky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Národný dopravca priblížil, že pri ohodnotení svojich zamestnancov dbá na rovnocenné ohodnotenie žien aj mužov na rovnakých pozíciách.

Bratislava 8. marca (TASR) - V Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pracuje 1836 žien, čo predstavuje 35 % z celkového počtu zamestnancov. Najviac žien pracuje v ZSSK ako pokladníčky alebo zastávajú pozície v administratíve. S vlakmi však na tratiach jazdí aj 15 rušňovodičiek. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

"V rámci Medzinárodného dňa žien chcem upozorniť na nezastupiteľnú úlohu žien v Železničnej spoločnosti Slovensko, kde tvoria 93,42 % pokladníčok, 49,1 % administratívy, 51,48 % vlakvedúcich, 47,72 % komandujúcich a 65,52 % výhybkárok. A hoci iba 1,28 % rušňovodičiek sú ženy, ich prítomnosť v tejto profesii symbolizuje ich odborné zručnosti a oddanosť práci," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

Národný dopravca priblížil, že pri ohodnotení svojich zamestnancov dbá na rovnocenné ohodnotenie žien aj mužov na rovnakých pozíciách. Priemerná mzda v ZSSK bola podľa Drevického vlani približne 1720 eur.

Najviac žien v ZSSK pracuje na pozícii pokladníčok (625), v administratíve ich pracuje 604 a na pozícii vlakvedúcej možno vo vlakoch stretnúť 469 žien. Ďalších 21 žien pracuje ako komandujúcich, 19 je výhybkárok a 15 rušňovodičiek.