Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ZSSK: Záujem o prvú triedu neustále narastá

Na ilustračnej fotografii interiér vagónov prvého vlaku InterCity Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) do Košíc pred vypravením z Hlavnej železničnej stanice v Bratislave 11. decembra 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Počet cestujúcich v prvej triede medziročne stúpol o viac než štvrtinu.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK) čoraz viac cestujúcich očakáva od cesty vlakom viac, než len presun z miesta na miesto. O vzrastajúcej popularite 1. triedy svedčí aj fakt, že počet ciest medziročne stúpol o viac než štvrtinu - z 387 919 v roku 2015 na 491 897 v roku 2016.

Vo výške cestovného medzi 1. a 2. triedou už dávno nie je veľký rozdiel. S narastajúcou vzdialenosťou je dokonca čím ďalej tým menší. Ak cestujúci ide bežným rýchlikom z Bratislavy do Košíc, za 1. triedu si priplatí len necelých 5 eur (cestovné za 1. triedu je 23,40 eura, zatiaľ čo za 2. triedu 18,76 eura, takže cenový rozdiel je 4,64 eura).

Na cestujúci rýchlikov vo vozňoch 1. triedy majú väčší cestovateľský komfort v podobe polohovateľných sedadiel, elektrických zásuviek či individuálneho osvetlenia. Na vybraných trasách je k dispozícii zdarma balenie prírodnej vody, denná tlač, obsluha mobilným barom, ako aj možnosť cielenej rezervácie miesta podľa smeru jazdy či rezervácie bezplatného parkovania v Bratislave, Žiline a Poprade. Platí to v prípade, ak si zakúpite spiatočný lístok cez internet.

Pre klientov, ktorí vyhľadávajú súkromie a potrpia si na nadštandard, je v ponuke prémiové kupé 1 plus. ZSSK ich zaraďuje do vybraných denných vlakov na trase Bratislava – Žilina – Košice. Za cenu lístka a miestenky (v hodnote 5 eur) je exkluzívne pripravené priestranné a vkusne zariadené kupé pre 4 osoby s pohodlnými polohovateľnými koženými kreslami. K uvedeným službám je navyše teplý nápoj (káva alebo čaj), malé občerstvenie zo snack menu či možnosť donášky jedla na miesto.

Ak si cestujúci zakúpi miestenku a lístok do 1. triedy naraz (pri nákupe v pokladniach KVC a cez internet), miestenku má automaticky zdarma. Ak sa cestujúci rozhodne prestúpiť do 1. triedy, môže tak urobiť aj priamo vo vlaku. Stačí vyhľadať vlakvedúceho a doplatiť rozdiel v cestovnom bez prirážky. Na narodeniny dostanú oslávenci od ZSSK darček: môžu využiť 1. triedu za cestovné do 2. triedy.

Najväčšiu cenovú výhodu na cestovanie 1. triedou však poskytnú traťové cestovné lístky. Oplatia sa najmä pri pravidelnom cestovaní vlakom, pričom možno ušetriť až polovicu výšky cestovného. K dispozícii sú mesačné alebo týždenné, jednosmerné i obojsmerné, na obidve vozňové triedy. Traťové cestovné lístky sú neprenosné. Je potrebné uviesť číslo občianskeho preukazu. V porovnaní s bežným jednorazovým cestovným je traťový cestovný lístok v prepočte na jednu cestu výrazne lacnejší, v 1. triede dokonca až o vyše 50 %. Zľava je tým vyššia, čím väčší sa počet ciest zrealizuje. Počas platnosti možno lístok použiť na neobmedzený počet ciest na zakúpenom úseku, čo prináša určitú nezávislosť. Traťové cestovné lístky možno kúpiť aj cez internet.

Traťové lístky sa dajú využiť aj v rýchlikoch, regionálnych rýchlikoch alebo vo vlakoch REX. Vo vlakoch vyššej kategórie je možné cestovať podľa nasledovných pravidiel:

EuroCity vlaky (EC): bez príplatku,

SuperCity vlaky (SC): v 2. vozňovej triede s príplatkom 1 euro a v 1. vozňovej triede s príplatkom 3 eurá, ktorý zároveň obsahuje aj rezerváciu miesta,

InterCity vlaky (IC): s doplatkom podľa cenníka pre vlaky InterCity.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK od polovice decembra 2016 realizuje priemerne 1445 vlakov denne. Z toho 203 diaľkových vlakov, 1242 regionálnych a prímestských spojov, zastavuje na 690 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2800 kilometroch tratí na Slovensku.

Informácie o osobnej železničnej doprave: Kontaktné centrum 18 188, alebo +421 2448 58 188 (zo zahraničia) www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, info@slovakrail.sk Aktuálna poloha vlakov: http://tis.zsr.sk/elis/pohybvlaku-iframe

Informáciu pre TASR poskytol hovorca a riaditeľ odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., Tomáš Kováč.