Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Železničiarom u osobného dopravcu ZSSK v roku 2013 platy neporastú

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Každý zamestnanec dostane jednorazovú odmenu vo výške 110 eur.

Bratislava 14. marca (TASR) - Železničiarom pracujúcim u štátneho osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa v tomto roku platy nezvýšia. Zostanú na úrovni miezd v roku 2012. V júni však dostanú všetci zamestnanci ZSSK k výplatám jednorazovú odmenu vo výške 110 eur. Dohodli sa na tom odborári spolu s predstaviteľmi ZSSK a v tomto duchu dnes aj podpísali kolektívnu zmluvu na rok 2013.

"Percentuálne navýšenie platov u zamestnancov ZSSK v tomto roku nie je. Každý zamestnanec však dostane jednorazovú odmenu vo výške 110 eur," uviedol pre TASR predseda Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Petroci. Železničiari dostanú odmenu za mesiac máj v júnových výplatách. "Tento mzdový náklad je krytý prerozdelením už existujúcich príplatkov a mzdových zvýhodnení," priblížila hovorkyňa ZSSK Slavomíra Šubrtová.

Zároveň sa odborári dohodli s osobným dopravcom, že budú po 1. júli 2013 pokračovať v rokovaní o mzdách. ZSSK v súčasnosti zamestnáva približne 5800 ľudí. V minulom roku zamestnancom spoločnosti oproti roku 2011 platy vzrástli v priemere o 3,5 %.

V prípade ďalších železničných firiem, teda nákladného dopravcu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) a správcu koľajníc Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), zatiaľ k dohode nedošlo. Naďalej tak pokračujú rokovania o kolektívnych zmluvách na rok 2013 v týchto dvoch firmách.