Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ZSSK zrušila súťaž za odhadovaných 47 miliónov eur

Ilustračné foto

Išlo o súťaž na prenájom lôžkových vagónov. Spoločnosť uprednostnila investičné projekty modernizácie a zvyšovania kvality v dennej vnútroštátnej doprave

Bratislava 24. októbra (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zrušila súťaž, v rámci ktorej si chcela prenajať 23 kusov klimatizovaných lôžkových vozňov s možnosťou uplatnenia opcie na ďalších 13 kusov takýchto vozňov. Prenájom mal byť na obdobie ôsmich rokov a predpokladaná cena bola stanovená na 47 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča dopravca, samozrejme, potrebuje lôžkové vozne. "Viacerí zahraniční partneri dlhodobo kritizujú stav nášho vozového parku pre nočnú prepravu a vyzývajú nás na rýchle riešenie," opísal.

Súťaž na prenájom lôžkových vagónov však spoločnosť podľa jeho slov zrušila, keďže vedenie ZSSK nemohlo rozhodnúť o nákladoch bez finálneho krytia všetkých priorít v štátnom rozpočte v momente, keď je rozpočet stále v štádiu prerokovávania. "Novou súťažou na lôžkové vozne sa však budeme v blízkej budúcnosti určite znovu zaoberať," avizoval Kováč.

V tejto chvíli spoločnosť podľa neho uprednostnila investičné projekty modernizácie a zvyšovania kvality v dennej vnútroštátnej doprave. "Naša pozornosť sa pri rokovaniach s akcionárom sústreďuje na posilnenie dopravy v okolí veľkých miest, kde očakávame ďalšie zvyšovanie záujmu o naše služby," doplnil.

Súťaž na prenájom lôžkových vozňov kritizovala opozičná strana OĽaNO, podľa ktorej bola nevýhodná a predražená. "Zrušenie súťaže potvrdzuje naše predpoklady o zle nastavenom tendri, ktorý mohol pripraviť daňových poplatníkov Slovenska o milióny eur," reagoval v pondelok (23. 10.) poslanec hnutia Ján Marosz.

Poslanci hnutia okrem iného tvrdia, že prenajímať vozne za niekoľko desiatok miliónov eur bez analytických prepočtov považujú "za nezodpovedný morálny hazard so zdrojmi verejných financií".