Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zúženie dávok v hmotnej núdzi nezískalo v parlamente podporu

Národná rada SR Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plénum neodobrilo ani návrh novely zákona od trojice poslancov za SDKÚ-DS, ktorý mal sprísniť poskytovanie rodičovského príspevku.

Bratislava 2. júla (TASR) - Zúženie poberania aj výšky dávok v hmotnej núdzi dnes nezískalo podporu väčšiny poslancov Národnej rady (NR) SR.

Snahu o takúto zmenu mali opoziční poslanci zo strany SaS Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál, a tak predložili do pléna zákon o hmotnej núdzi a legislatívu o príspevku na bývanie. Tieto zmeny sa nesnažili presadiť prvýkrát, súhlas nezískali ani počas pôsobenia vo vláde Ivety Radičovej.

"Filozofia má byť v tom, že dávka v hmotnej núdzi má patriť výlučne občanovi v hmotnej núdzi," vysvetlila Nicholsonová. Dodala, že štát má garantovať absolútne minimum, teda "jedno teplé jedlo denne", zároveň však má podporovať aktívnych jedincov. V súčasnosti je dávka v hmotnej núdzi na úrovni 60,50 eura. Táto suma sa mala po zmene znížiť na 20 % životného minima, teda na 37,97 eura. Poberatelia by mali zároveň zvýšiť túto sumu aktivitou v komunite.

Zmenu počas rozpravy v pléne obhajoval Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Mnohí poberatelia dávok si totiž podľa neho cez sociálny systém zabezpečujú svoje živobytie. "Aj keď sa im vytvorí priestor na prácu, tak sa rozhodnú radšej zostať doma," podotkol. Upozornil tak, že je na Slovensku vytvorený systém závislosti od sociálnych dávok. Podľa neho je tak záujmom všetkých ľudí, aby sa znižovala táto závislosť a prežívanie svojho života týmto spôsobom.

Znižovanie dávok a potrebu aktivity kritizovali vládni politici. "Kde sa zamestnajú ľudia, ktorí stratili pracovné návyky a veľmi radi by pracovali," pýtala sa Eva Hufková (Smer-SD). Jej kolega zo strany Viliam Jasaň dodal, že život človeka nie je len o peniazoch, avšak "nemôže sa šetriť na životnej úrovni". "Treba pripraviť dobré podmienky pre tých, ktorí pracujú, aj pre tých, ktorí chcú pracovať," uzavrel.

Poskytovanie rodičovských príspevkov prísnejšie nebude


Poskytovanie rodičovských príspevkov prísnejšie nebude. Plénum dnes neodobrilo ani návrh novely zákona o rodičovskom príspevku od trojice poslancov za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka, Pavla Freša a Viliama Novotného.

Návrh novely zákona mal sprísniť poskytovanie rodičovského príspevku. V prípade, že aspoň jeden z rodičov za posledné štyri roky nebol zamestnaný aspoň 270 dní, prípadne 180 dní a zvyšných 90 vykonával aktivačnú činnosť, rodičovský príspevok sa mu mal podľa návrhu znížiť o polovicu.

Ak by rodina tieto kritériá splnila, kedykoľvek by sa jej mohol rodičovský príspevok vrátiť na plnú sumu. Za prácu sa pritom považuje aj štúdium na vysokej škole alebo absolvovanie v danom období vysokej či strednej školy.

Dôvodom, prečo poslanci takýto návrh predložili, je podľa Kaníka zle nastavený sociálny systém na Slovensku. "Cieľom návrhu zákona je zvýšiť motiváciu nájsť si a udržať zamestnanie," opísal Kaník.