Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

So zúžením počtu sviatkov súhlasí i exminister práce Kaník

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Martin Baumann
Vladimír Faič Foto: TASR

Zamestnávatelia zámer vlády oceňujú.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Zúženie počtu sviatkov, ktoré podľa denníka Pravda chystá vo vládnom programe Smer-SD, je ekonomicky rozumný návrh. Pre TASR to dnes povedal predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exminister práce Ľudovít Kaník.

"Počkáme si, ktoré sviatky chce Smer zrušiť a uvidíme. Je pravda, že SR je z hľadiska počtu sviatkov na špici Európy a má to vážne ekonomické súvislosti. Bolo by dobré sa zamyslieť, čo oslavujeme a zoznam sviatkov skvalitniť," tvrdí Kaník.

Aj preto je pripravený počas tejto diskusie v parlamente opätovne predložiť návrh, aby bol novým štátnym sviatkom 28. október, ako deň vzniku Československej republiky, čo by bolo poctou Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Deň Ústavy SR, ktorý pripadá na 1. september, by sa zase zo štátneho sviatku zmenil na pamätný deň, kedy sa pracuje.

Denník Pravda dnes informoval, že zamestnanci budú pracovať o dva dni v roku viac, ako boli doteraz zvyknutí. Aj to má byť podľa informácií denníka v novom Programovom vyhlásení vlády, ktoré v piatok (27.4.) schváli kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD). S požiadavkou nižšieho počtu voľných dní prišli zamestnávatelia a vláda zvažuje, že dva dni pracovného pokoja naozaj ubudnú.

"Veľa vecí, ktoré budú naznačené v programovom vyhlásení ohľadne počtu sviatkov, ale aj ďalšie, sa budú riešiť na fóre, ktoré chceme ihneď konštituovať s partnermi sociálneho dialógu, a to bude Rada pre solidaritu a rozvoj," povedal pre Pravdu šéf zboru poradcov premiéra Vladimír Faič. Konkrétnejší však nechcel byť.
Zmena len po dohode so sociálnymi partnermi

Informácie o rušení štátnych sviatkov sú zatiaľ predčasné. Nová vláda takúto zmenu zvažuje, jednostranne však k nej nepristúpi. "O počte štátnych sviatkov bude vláda rokovať s partnermi sociálneho dialógu. A ak sa dosiahne dohoda, tak sa uskutoční zmena," priblížil pre TASR šéf zboru poradcov predsedu vlády Vladimír Faič.

Podľa neho nemožno v súčasnosti ešte hovoriť ani o počte sviatkov, ktorých by sa prípadná zmena dotkla. Všetky detaily by totiž mala predtým schváliť Rada pre solidaritu a rozvoj. Tu by mala vláda zostaviť už v najbližšom období, a to po tom, ako získa dôveru v Národnej rade SR. Parlament v tejto veci bude hlasovať 2. mája.

O redukcii počtu sviatkov písal denník Pravda. Podľa jeho informácií by malo Slovensko prísť o dva štátne sviatky, a to Veľký piatok a Sedembolestnú Pannu Máriu.

Za menší počet sviatkov vystupujú hlavne zamestnávateľské združenia. Podľa ich prepočtov Slovensko každým dňom pracovného pokoja prichádza zhruba o 180 miliónov eur.


Podľa informácií denníka je predpoklad, že by sa zrušili dva štátne sviatky, z toho jeden cirkevný. Nedá sa vylúčiť, že katolícka cirkev bude mať záujem zrušiť skôr taký deň voľna, ktorý nie je spojený s cirkevne prikázaným sviatkom.

Takými sú z voľných dní Veľký piatok na veľkonočné sviatky a 15. september - deň, keď Slovensko oslavuje Sedembolestnú Pannu Máriu. Veľký piatok sa však vníma skôr ako sviatok určený pre evanjelikov a Sedembolestná pre katolíkov.

Zamestnávatelia zámer vlády oceňujú. "Ak to bude v Programovom vyhlásení vlády, tak toto vítame," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Podľa neho má Slovensko najvyšší počet štátnych sviatkov z okolitých krajín a aj v rámci Európskej únie spolu so Španielskom a Gréckom patríme medzi krajiny, kde je ich najviac. "Je to niečo, čo znevýhodňuje ekonomiku aj slovenských zamestnávateľov vo vzťahu k výške nákladov a produktivite práce. Kým konkurencia pracuje, my oddychujeme," vraví Gregor.

Na Slovensku je len päť dní štátnym sviatkom, keď je podľa zákona pracovný pokoj. Je to 1. január – Deň vzniku SR, 5. júl – Sviatok Cyrila a Metoda, 29. august – výročie SNP, 1. september - Deň Ústavy SR a 17. november – Deň boja za demokraciu. Máme však ešte ďalších desať dní, keď je tiež zo zákona voľno.