Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zväz obchodu nesúhlasí s navrhovaným znením zákona o hazardných hrách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zaradenie spotrebiteľských súťaží do kategórie hazardných hier je podľa ZO SR neprimeraným a neodôvodniteľným zásahom do podnikateľských aktivít obchodníkov.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Zväz obchodu (ZO) SR kategoricky nesúhlasí s navrhovaným znením zákona o hazardných hrách, podľa ktorého by mali do kategórie hazardných hier byť zahrnuté aj všetky spotrebiteľské súťaže s hodnotami výhier nad 2000 eur. Uviedla to v stanovisku Ľubica Schulczová, generálna sekretárka ZO SR.

"Toto ustanovenie sa v návrhu zákona objavilo až po skončení riadneho medzirezortného pripomienkového konania, ktoré skončilo 14. júna. Podľa takéhoto výkladu by účasť spotrebiteľov a zákazníkov obchodných prevádzok, napríklad v súťažnej hre o auto, alebo drahšiu elektroniku či iné vecné ceny, bola účasťou v hazardnej hre," priblížila.

Zaradenie spotrebiteľských súťaží do kategórie hazardných hier je podľa ZO SR neprimeraným a neodôvodniteľným zásahom do podnikateľských aktivít obchodníkov. Zvyšuje im náklady a zneisťuje spotrebiteľov, ktorí sa môžu odôvodnene domnievať, že obchod ich núti do akýchsi nekalých praktík. "Sme presvedčení, že účasť spotrebiteľov v súťažiach o vecné ceny v žiadnom prípade nenapĺňa zámer zákonodarcov," dodala Schulczová.

Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier čakajú nové prísnejšie pravidlá. Počíta s tým novela zákona o hazardných hrách, ktorú Ministerstvo financií (MF) SR predložilo v máji tohto roku do pripomienkového konania. Právna norma reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.