Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Finančná správa zverejnila firmy uplatňujúce DPH po prijatí platby

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zoznam má informatívny charakter. Pre vznik daňovej povinnosti a pre odpočítanie DPH je rozhodujúci údaj na faktúre.

Bratislava 9. marca (TASR)- Finančná správa (FS) SR zverejnila zoznam platiteľov dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorí začali uplatňovať osobitnú úpravu dane z pridanej hodnoty (DPH) na základe prijatia platby.

"Režim osobitnej úpravy sa môžu rozhodnúť uplatňovať tí platitelia dane, ktorí spĺňajú podmienky stanovené v zákone o DPH. Možné je to len od prvého dňa zdaňovacieho obdobia. Začatie platiteľ DPH písomne oznámi daňovému úradu najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom začal uplatňovať osobitnú úpravu. Daňová povinnosť platiteľovi dane vznikne až prijatím platby od svojich odberateľov," informovala TASR hovorkyňa FS Patrícia Macíková. Zároveň si platiteľ DPH bude uplatňovať odpočítanie dane až po zaplatení protihodnoty plnenia svojmu dodávateľovi.

Zoznam je zverejnený na www.financnasprava.sk. "Zoznam má informatívny charakter. Pre vznik daňovej povinnosti a pre odpočítanie DPH je rozhodujúci údaj na faktúre, to znamená uvedenie alebo neuvedenie slovnej informácie: 'daň sa uplatňuje na základe prijatia platby'. Ak platiteľ dane takú slovnú informáciu na faktúre neuvedie, daňová povinnosť vznikne podľa bežných pravidiel," spresnila Macíková.