Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Zvýhodnené hypotéky budú stáť Rusko v roku 2024 260 miliárd RUB

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že ruská centrálna banka, ktorá zápasí s vysokou infláciou, ponechá v marci svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 16 %.

Moskva 4. marca (TASR) - Rozšírenie programu zvýhodnených rodinných hypoték, ktoré minulý týždeň oznámil ruský prezident Vladimir Putin, bude štátny rozpočet v nasledujúcich šiestich rokoch stáť 1,5 bilióna rubľov (16,5 miliardy USD, 15,26 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené vyhlásenie ruského ministerstva financií.

Dodatočné rozpočtové výdavky na program v roku 2024 budú vo výške 260 miliárd RUB, uviedlo ministerstvo s odvolaním sa na predbežné výpočty. Ministerstvo poznamenalo, že reálny vplyv na rozpočet bude závisieť od vývoja úrokových sadzieb. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že ruská centrálna banka, ktorá zápasí s vysokou infláciou, ponechá v marci svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 16 %.

"V podmienkach výrazného rastu cien je našou úlohou podporiť občanov, ktorí potrebujú zlepšiť svoje životné podmienky," uviedol minister financií Anton Siluanov. Cieľom programu je podľa ruskej vlády zlepšiť demografickú situáciu, ktorá už roky čelí nízkej pôrodnosti. V roku 2023 malo približne 90 % objemu poskytnutých hypotekárnych úverov zvýhodnené sadzby, uviedlo ďalej ministerstvo financií. Cieľom je znížiť tento podiel postupne na 20 % až 25 %, dodal Siluanov.

(1 EUR = 1,0813 USD)