Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie príjmu domácností sa odzrkadlí aj na dostupnosti dovoleniek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V mnohých krajinách sa bez platobnej karty dnes už dovolenkár nezaobíde, najmä ak potrebuje rezervovať hotel alebo si požičať auto.

Bratislava 29. mája (TASR) - Digitalizácia peňazí prináša množstvo výhod aj pri cestovaní. Aj vďaka tomu každý rok rastie objem peňazí, ktoré Slováci minú v zahraničí počas dovolenkového obdobia. V mnohých krajinách sa bez platobnej karty dnes už dovolenkár nezaobíde, najmä ak potrebuje rezervovať hotel alebo si požičať auto. Ako uviedol v utorok na stretnutí s novinármi v Bratislave vedúci denného bankovníctva a vkladov Slovenskej sporiteľne Milan Bednár, Slováci platia v zahraničí stále viac kartami. Počet platieb rastie medziročne o takmer 20 %.

"Podľa našich údajov o platbách kartami kraľuje dovolenkovým destináciám už tradične Chorvátsko, za ktorým nasleduje Taliansko a Španielsko. Vlani sme zaznamenali rast objemu platieb vo všetkých tradičných destináciách, vrátane Turecka, ktoré sa v minulosti výrazne prepadlo," povedal Bednár.

Slováci podľa neho čoraz viac platia bezkontaktne a tento rok banka očakáva už aj prvé dovolenkové bezkontaktné platby cez Google Pay, keďže vďaka tomuto inovatívnemu riešeniu môžu dovolenkári na mnohých miestach platiť iba prostredníctvom smartfónu, ktorý majú vždy poruke.

Podľa posledných dostupných údajov Eurostatu si týždňovú dovolenku mimo domova nemohlo dovoliť 45 % Slovákov, pred desiatimi rokmi to bolo takmer 60 %.

"Ekonomická situácia na Slovensku sa zlepšuje. Výrazné oživenie na trhu práce pomáha zvyšovať disponibilný príjem domácností. Očakávame, že rast miezd okolo 5 % sa udrží aj v najbližších rokoch. To samozrejme môže zlepšiť aj dostupnosť dovoleniek pre Slovákov," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.