Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie superodpočtu môže na Slovensko prilákať ďalších investorov

Ilustračné foto Foto: TASR

Takzvaný daňový superodpočet môžu slovenské firmy využiť od roku 2015, no doteraz si ho uplatnilo len niekoľko desiatok firiem.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Zvýšenie odpočtu výdavkov firiem na výskum a vývoj zo súčasných 25 % na 100 % podporí konkurencieschopnosť slovenských firiem a vytvorí stimul na prilákanie ďalších medzinárodných firiem na Slovensko. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka poradenskej spoločnosti Ayming Slovensko Kristína Šumichrastová v reakcii na prísľub premiéra Roberta Fica na HN klube začiatkom apríla.

„Firemný výskum a vývoj tak bude na Slovensku podporovaný porovnateľne s ostatnými európskymi krajinami, ktoré umožňujú takúto výšku odpočtu už mnoho rokov. Ide nielen o významný stimul pre rozvoj inovatívnych aktivít v malých a stredných slovenských firmách, ale aj o jeden z nástrojov zvyšovania atraktivity Slovenska pre umiestnenie vývojových centier a nadväzujúcej výroby medzinárodných firiem práve na Slovensku,“ zdôraznila Šumichrastová.

Takzvaný daňový superodpočet môžu slovenské firmy využiť od roku 2015, no doteraz si ho uplatnilo len niekoľko desiatok firiem. Môžu si pri ňom od základe dane odpočítať 25 % nákladov na výskum a vývoj. „Po prepočte slovenské firmy získajú úsporu na nákladoch 5,5 %. V Českej republike je štvornásobne vyššia. Nie je to veľmi konkurencieschopná výška podpory výskumu a vývoja,“ dodala Šumichrastová.

Premiér Fico na HN klube avizoval balík nových vládnych opatrení. Pokiaľ sa na ňom nájde dohoda v rámci koalície, verejnosti by ho mali predstaviť 1. mája. Mal by obsahovať aj podporu vedy a výskumu. „Chceme výrazne zvýšiť podporu vedy a výskumu. Superodpočet zvýšime na takú úroveň, ako je v Českej republike,“ povedal Fico.

Takzvaný superodpočet spočíva v odpočte výdavkov na výskum a vývoj od základu dane. Využiť ho môže daňovník, ktorý realizuje projekt výskumu a vývoja. V súvislosti s tým mu vznikajú výdavky, ktoré sú súčasťou výsledku hospodárenia a sú spôsobilé na opätovné odpočítanie od základu dane zníženého o odpočet daňovej straty, v súčasnosti vo výške 25 %.