Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie úrokových sadzieb Fed môže ohroziť rozvíjajúce sa trhy

Ilustračné foto Foto: TASR

Lídri rozvíjajúcich sa ekonomík majú obavy, že vyššie úrokové sadzby Fed naštartujú ešte väčší odlev kapitálu z ich regiónu.

Ankara 4. septembra (TASR) - Vyhliadky na zvýšenie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed ohrozujú viac rozvíjajúce sa, ako vyspelé trhy. Ministri financií a bankári skupiny G20 sa preto počas summitu, ktorý sa začal dnes a potrvá do soboty (5.9.), sústredia na možné riziká očakávaného zvýšenia úrokových sadzieb Fed. Vyplýva to z návrhu komuniké. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

V komuniké sa uvádza, že vzhľadom na zlepšovanie vyhliadok vyspelých ekonomík je pravdepodobné, že niektoré z nich sprísnia menovú politiku, čo môže vyvolať neistotu na finančných trhoch.

Zatiaľ čo centrálne banky v Európe a v Japonsku zvažujú ďalšie opatrenia na oživenie inflácie, americký Federálny rezervný systém (Fed) sa pripravuje na prvé zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré od decembra 2008 drží na rekordne nízkej úrovni blízko nule. V tejto súvislosti sa objavili špekulácie, že Fed by mohol zvýšiť úroky už tento mesiac. Iní analytici sa ale domnievajú, že so zvyšovaním sadzieb v dôsledku vývoja v Číne ešte počká.

Vyhliadky na rast úrokov Fed v kombinácii so spomaľovaním čínskej ekonomiky a devalváciou čínskej meny desia investorov.

Tok kapitálu na rozvíjajúce sa trhy v auguste opäť klesol a najstrmšie od roku 2013.

Lídri rozvíjajúcich sa ekonomík majú obavy, že vyššie úrokové sadzby Fed naštartujú ešte väčší odlev kapitálu z ich regiónu. A následné posilnenie dolára zhorší pozície ich exportérov a sťaží transformujúcim sa štátom splácanie dlhopisov denominovaných v dolároch.

V komuniké sa spomínajú aj nedávne výkyvy na finančných trhoch a potreba pozorne monitorovať, či sa problémy neprelievajú z jednej krajiny do druhej.

Viacerí analytici zhoršili odhady pre transformujúce sa ekonomiky ako sú Čína, India a Brazília, keďže prvé dve už spomaľujú a Brazília zápasí s recesiou.

"Očakávame, že rast globálnej ekonomiky bude tento rok slabší, ako sme odhadovali ešte v júli," uviedla v utorok 1. septembra generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

MMF najnovšie očakáva, že expanzia globálnej ekonomiky sa tento rok spomalí na 3,3 % z vlaňajších 3,4 %.

Hlavný podiel má na tom Čína, ktorá je druhou najväčšou svetovou ekonomikou a výraznou mierou sa podieľa na raste globálneho hospodárstva. Tempo rastu čínskej ekonomiky by sa podľa fondu malo spomaliť tento rok na 6,8 % z vlaňajších 7,4 %, a nie na 7 %, ako predpovedá vláda v Pekingu.