Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

A. Kiska hovoril so zástupcami neziskoviek o problémoch v súťažiach

Andrej Kiska Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zástupcovia neziskoviek zároveň upozornili, že na to, s akými veľkými zdrojmi sa vo verejnom obstarávaní narába, je na Slovensku citeľný nedostatok analytických kapacít.


Bratislava 23. apríla (TASR) – Verejné obstarávanie bolo témou dnešného stretnutia prezidenta SR Andreja Kisku s predstaviteľmi mimovládnych neziskových organizácií. Zástupcov tretieho sektora sa pýtal, čo si myslia o v súčasnosti platnom zákone.

"Veľmi často sa nám zdá, že zmeny zákonov sú skôr takým politickým gestom alebo krokom pre verejnosť a veľmi často tam chýba skutočné meranie ich dosahu, že naozaj sú tie zmeny prínosom," povedal po rokovaní riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Od prijatia zákona v roku 2006 prešlo podľa neho už 30 novelizácií. "V praxi však veľmi nevidno, že by obstarávanie bolo lepšie ako pred pár rokmi," dodal.

Zástupcovia neziskoviek zároveň upozornili, že na to, s akými veľkými zdrojmi sa vo verejnom obstarávaní narába, je na Slovensku citeľný nedostatok analytických kapacít. "Nevidíme, že by dochádzalo k systémovému porovnávaniu cien, k benchmarkingu, ktorý by pomáhal verejným obstarávateľom orientovať sa na trhu a v predmetoch, ktoré chcú obstarávať," zdôraznil Ján Kovalčík z inštitútu INEKO.

S hlavou štátu hovorili tiež o prílišnej administratívnej náročnosti, ktorá spôsobuje zbytočnú záťaž aj pri malých obstarávaniach. "Treba obstarávateľov vzdelávať, aby vedeli naozaj dôsledne zadefinovať, aké parametre má spĺňať to, čo chcú nakúpiť. Aby sa potom nesťažovali, že nakúpili síce lacno, ale niečo, čo im nevyhovuje," domnieva sa Kovalčík.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan pripomenul, že Kiska sa už k tejto téme stretol so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), kontrolórmi i šéfkou Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). "Išlo o ďalšie zo série stretnutí na tému verejného obstarávania vzhľadom na prípravu nového zákona o verejnom obstarávaní a negatívne skúsenosti obstarávateľov so súčasným zákonom," uviedol.