Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

DUBOVCOVÁ: Štát by sa mal viac starať o týrané a zneužívané deti

Bez popisuNa snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pri príležitosti návštevy OZ Náruč – Pomoc deťom v kríze to dnes v Žiline povedala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Žilina 18. decembra (TASR) – Štát by sa mal viac angažovať v starostlivosti o týrané, zneužívané a zanedbané deti, ktorú doteraz zabezpečovali najmä občianske združenia (OZ). Pri príležitosti návštevy OZ Náruč – Pomoc deťom v kríze to dnes v Žiline povedala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

„Podľa môjho názoru nemá štát vytvorené inštitúcie, ktoré by zabezpečovali starostlivosť o deti. Väčšinou ju realizuje prostredníctvom tretieho sektora. Čiže, keď to nedokáže robiť cez svoje personálne a organizačné zabezpečenie, mal by mať viac možno finančných aj iných podpôr pre tieto mimovládne organizácie,“
uviedla verejná ochrankyňa práv.

Výkonný riaditeľ OZ Náruč – Pomoc deťom v kríze Ivan Leitman podotkol, že situácia v oblasti systémovej pomoci týraným, zneužívaným a zanedbávaným deťom dlhodobo stagnovala. „Predovšetkým za posledný rok sa udialo veľa pozitívneho, čo sme za dlhé roky konštatovať nemohli. Na náš podnet a podnet partnerských organizácií sme dosiahli, že sa najprv urobil výskum výskytu násilia páchaného na deťoch. Čo nikdy štát nerobil. Čiže, my sme nikdy nevedeli odpovedať na otázku, aký je výskyt týraných a zneužívaných detí na Slovensku. Druhá vec čo sa podarila, je prijatie národnej stratégie na ochranu detí pred násilím,“ doplnil výkonný riaditeľ OZ.

Štát podľa neho nikdy takúto stratégiu nemal. „Berieme to ako veľké pozitívum. Napriek tomu sme obozretní. Pretože k mnohým podobným dokumentom alebo iniciatívam sa štát v minulosti prihlásil, ale často to bolo formálne. Na to, aby to tento raz nebolo formálne, môže slúžiť zriadenie Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré má prepájať jednotlivé ministerstvá, participujúce na tomto probléme,“ dodal Leitman.

Verejná ochrankyňa práv pripomenula, že Národnej rade (NR) SR navrhla prijať zákon o sociálnej terénnej práci. „Z viacerých oblastí aj mojej činnosti sa ukazuje, že sa to netýka len týraných detí. Ale aj iných ľudí, ktorí potrebujú pomoc a nevieme o tom. Často seniorov, aj bezdomovectvo sa rozrastá. Čiže, chýba nám organizovaná sociálna terénna práca. Tak, aby bola organizovaná zo strany štátu, ktorý by ju financoval a urobil by nejakú organizačnú štruktúru. Samozrejme, aby bola usporiadaná spolupráca s mimovládnymi organizáciami,“ uzatvorila Dubovcová.