Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Slovenskí europoslanci by podľa M. Urbániho mali ťahať za jeden povraz

Milan Urbáni Foto: TASR/Jozef Ďurník

Líder kandidátky Jozef Golonka zdôraznil, že ak v Bruseli nahradí inú známu hokejovú legendu Petra Šťastného, bude to pre Slovensko prínos už len preto, že on celý život žije na Slovensku.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Ak pôjde o dôležitý záujem občanov Slovenska, europoslanci za našu krajinu by mali zhodiť stranícke tričká a ťahať za jeden povraz. V súvislosti s nadchádzajúcimi eurovoľbami to vyhlásil predseda Strany moderného Slovenska (SMS) Milan Urbáni.

Po Banskej Bystrici predstavila SMS prvú päťku svojej kandidátky dnes aj v hlavnom meste. Lídrom je hokejová legenda Jozef Golonka, dvojkou podpredseda strany Milan Lopašovský, nasledujú bývalý riaditeľ STV 3 Gabriel Kollár, klavirista Richard Rikkon a bývalý futbalista Ľubomír Luhový.

Urbáni prisľúbil, že aj keď zástupcovia ich stredovej strany chcú patriť do skupiny Alde združujúcej liberálne a demokratické strany, nebudú mať problémy spojiť sa s ostatnými slovenskými poslancami vždy, keď pôjde o dôležité veci. „Žiaľbohu, to je anomália, že v Európskom parlamente dnes rozhoduje politická príslušnosť,“ kritizoval Urbáni.

Cieľom strany je podľa jej predsedu obhájiť výsledok z minuloročných volieb do VÚC, kde získala zhruba 45.000 z približne 800.000 hlasov zúčastnených voličov. „Ideálne by bolo, ak by sa nám podarilo dostať do Európskeho parlamentu niekoľko kandidátov, ale prvý cieľ, ktorý máme, je, že musíme dosiahnuť päťpercentné kvórum,“ vysvetlil Urbáni.

Líder kandidátky Jozef Golonka zdôraznil, že ak v Bruseli nahradí inú známu hokejovú legendu Petra Šťastného, bude to pre Slovensko prínos už len preto, že on celý život žije na Slovensku. „V Európskom parlamente nemôže sedieť človek, ktorý sa prezentoval na olympiáde v Soči s americkou vlajkou. To je veľká anomália, ktorá sa už viacej nemôže stať,“ vyhlásil.

Podľa trojky na kandidátke Gabriela Kollára sú kľúčovým problémom Európskej únie v súčasnosti rozdiely v životnej úrovni medzi členskými krajinami. Tie sú podľa neho priepastné, navyše sa domnieva, že sa neustále zväčšujú. „Vidíme, že ľudia vo vyspelých krajinách žijú oveľa lepšie za tú istú prácu ako ľudia v nových členských krajinách,“ vysvetlil Kollár s tým, že sa chcú na pôde Európskeho parlamentu snažiť o stieranie takýchto rozdielov.

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Ústredná volebná komisia už zaregistrovala 29 kandidačných listín, na ktorých sa nachádza spolu 333 kandidátov. Z nich je 80 žien. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné.

Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).