Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

R. FICO: Nie som tu na to, aby ma prefackávala opozícia

Robert Fico Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Meno nástupcu Pavla Pašku nepovedal Fico ani dnes.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Nie som tu na to, aby ma tu prefackávala opozícia. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Reagoval tak na súčasné problémy v slovenskom zdravotníctve.

Fico tvrdí, že s problémom transparentnosti a nákupov zdravotníckej techniky sa na Slovensku stretávame už od 90-tych rokov. "Nikdy preto nebudem akceptovať obraz, že toto sú svätí anjeli, čo dnes sedia v opozícii a majú právo na nás vykrikovať," povedal premiér. Ako dodal, v kauze CT prístroja reagoval razantne. Zároveň priznal, že slovenské zdravotníctvo je momentálne v ťažkom stave.

"Budeme určite tlačiť ministerstvo a nemocnice, aby sa viac centrálne obstarávalo, teda aby si nenakupovali nemocnice individuálne veci. Významným nástrojom bude aj elektronické trhovisko, kde nebude žiadna možnosť korupcie a úplatkov," podotkol.

Fico opätovne avizoval, že chce spraviť obmenu v správnych a dozorných radách nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami. "Pripravuje sa tu nový systém nominácie ľudí do týchto inštitúcií. Celý tento balík opatrení bude len na prospech veci," spresnil

Béla Bugár (Most-Híd), ktorý bol v diskusnej relácii Ficovým oponentom, povedal, že treba zmeniť celkový systém práce v zdravotníctve. "Napríklad tým, že sa nebude nakupovať technika od sprostredkovateľa ale priamo od výrobcu. Ďalšia je systémová kontrola, vy nepúšťate opozíciu do kontroly v zdravotníctve. Zadĺženie bude potom pomalšie a nakoniec sa zastaví," skonštatoval.

Fico znova odsúdil protesty a správanie sa niektorých opozičných poslancov NR SR a považuje to za štvanie ľudí. Podľa Bugára Smer-SD vyštval z NR SR opozičné strany, lebo nedovolí opozičným stranám robiť politiku v parlamente, vyraďuje zákony opozície a porušuje rokovací poriadok. "Nečudujte sa, že niektorí opoziční poslanci si povedali, že keď neprerazíme v parlamente, tak ideme do ulíc, to je vaša zodpovednosť," adresoval predseda Most-Híd Ficovi.

Bugárovi prekáža tiež, že vláda v boji so schránkovými firmami navrhuje systém, ktorý je úplne deravý. S tým predseda vlády nesúhlasí. Oponuje tým, že problém so schránkovými firmami sa prelína cez celú slovenskú politickú scénu od 90-tych rokov. Tvrdí, že sú tri kategórie firiem, ktoré by sa nemali zúčastňovať verejného obstarávania. "Sú to firmy, ktoré majú sídlo v krajinách, od ktorých sa nevieme dozvedieť, kto je skutočným majiteľom tejto firmy, druhá kategória sú slovenské firmy, ale podielnici v týchto firmách tiež môžu mať sídlo v krajinách, ktoré nechcú povedať o koho ide. Tretia kategória sú verejní činitelia, ktorí sú vlastníci alebo spoluvlastníci firiem na Slovensku. Keď majú v spoločnosti väčší podiel ako 10%, aj táto firma bude vylúčená z verejného obstarávania," dodal Fico.

Helikoptéra s kamerou

Byt predsedu vlády Roberta Fica, ktorý je na treťom poschodí bratislavského komplexu Bonaparte, pravidelne sleduje malá helikoptéra s kamerou. Premiér to vyhlásil v dnešnej relácii televízie TA3 V politike.

"Ja bývam na treťom poschodí, chodí mi tam pravidelne helikoptéra s kamerkou a pozerá mi do bytu. Čo ma chcú vidieť v trenírkach? Niekto chcel tiež v Košiciach podplatiť upratovačky, aby sa dostali do domu Pavla Pašku a nafotili tam nejaké veci," upozornil Fico.

Tieto slová povedal premiér krátko po kritike niektorých opozičných poslancov za organizáciu protestov proti Paškovi. "Ja neupieram ľuďom právo sa zhromažďovať, ale budem upierať právo niektorým politikom, aby štvali ľudí a prenášali štandardný demokratický súboj z NR SR do ulíc. Takáto balkanizácia môže viesť k veciam, ktoré nebudú pekné," zdôraznil Fico.

Podľa jeho slov bola Paškova demisia z pozície predsedu parlamentu ochranou jeho rodiny. "To len ľudské hyeny môžu organizovať mítingy pred domami politikov. Ak chcú súperiť, na to sú parlamentné voľby a súboje v parlamente. Nech sa uchádzajú v roku 2016 o dôveru ľudí. Ak ju získajú, zablahoželáme im. Ale toľko nenávisti a zloby, čo má v tvári Daniel Lipšic (nezaradený), začína byť pre túto krajinu nebezpečné," odkázal a spomenul aj opozičných politikov Igora Matoviča (OĽaNO) a Alojza Hlinu (nezaradený).

Meno nástupcu Pavla Pašku nepovedal Fico ani dnes. "Kandidát je známy, predstavujem ho jednotlivým členom vedenia strany. Novinári meno spoznajú v pondelok (24. 11.) na Predsedníctve Smeru-SD," podotkol.

Premiér tiež odmietol špekulácie o tom, že Smer-SD to chce uhrať na predčasné voľby. "Nie je žiadna logika v tvrdení, že by sme mali smerovať k predčasným voľbám," uistil.

Fico zároveň zopakoval, že stále očakáva od predsedu KDH Jána Figeľa vyvodenie zodpovednosti voči poslancovi a exministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH). Ten totiž podľa slov predsedu vlády podpísal prenájom CT prístroja za 1,7 milióna eur na necelé dva roky. "Pán Uhliarik by sa mal vzdať poslaneckého mandátu," dodal Fico.