Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Protestovať proti obvineniu Hedvigy Ž. M. prišli stovky ľudí

Demonštrácia Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku Dnes Hedviga, zajtra ty? Spravodlivosť pre všetkých! 30. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Kauza Hedvigy Ž. M. sa začala v auguste 2006, kedy ju mali dvaja holohlaví mladíci napadnúť v Nitre, neďaleko Univerzity Konštantína Filozofa, kam šla na skúšku.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Niekoľko stoviek ľudí prišlo dnes na bratislavské Župné námestie podporiť protest proti obvineniu Hedvigy Ž. M. Podujatie zorganizovala neformálna záujmová organizácia Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku (OSMS). Na protest prišli ľudia z Nitry, Galanty, Komárna, Dunajskej Stredy, Košíc či Senca a držali transparenty ako "Spravodlivosť pre Hedvigu" či "Maďarskí študenti z Nitry na teba nezabudli".

"Maďarská komunita je Hedvige dlžná minimálne preto, že jej neprejavila takúto podporu v predchádzajúcich rokoch. Najcennejšie na nej je, že nás zjednotí bez ohľadu na to, či sme Maďari alebo Slováci,"
povedal hovorca OSMS Géza Tokár. Zároveň zdôraznil, že prokuratúra a polícia v tomto prípade nepostupovali profesionálne, nechce však na nich tlačiť. "Všetci sme potenciálne Hedvigy. Z každého sa môže stať nová Hedviga, ak bude v nesprávnom čase na nesprávnom mieste," upozornil na margo odkazu podujatia "Dnes Hedviga, zajtra ty?"

Svoj odkaz poslal protestujúcim aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák. Jeho slová na pódiu prečítala herečka Zita Furková. "Všetci sme sa stali súčasťou Hedviginej nevyriešenej minulosti i bolestnej prítomnosti. Hedviga potrebuje naše osobné sprevádzanie, blízkosť a podporu. Je mojou osobnou povinnosťou, aby som sa spolu s vami postavil vedľa nej, podporil a povzbudil ju v tomto ťažkom boji," odkázal Bezák.

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play vyhlásila, že Hedvigin osud v mnohom vypovedá o stave tejto krajiny a nevládnosti práva v nej. "Je jedno, či štát opustil jedného alebo tisíce z nás. Jednotka je v tomto prípade rovnako odporná a neprijateľná ako tisíce. Rozhodujúci predstavitelia nášho štátu zničili osud jednej žene a jej rodine. Poznačili jej život spôsobom, ktorý sa už nedá odčiniť," podotkla.

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová listom odkázala, že prípad Hedvigy ukazuje, ako právny poriadok SR umožňuje orgánom činným v trestnom konaní viesť voči osobe konanie bez časového obmedzenia. "Aj preto budem trvať na posilnení ochrany základných práv a slobôd tým, že budem navrhovať, aby trestné stíhanie orgány ukončili v zákonom stanovených lehotách, buď jeho zastavením, alebo predložením obžaloby," avizovala.

Hedviga sa listom prítomným prihovorila slovami, že po celé roky ju držala nádej, že si úrady uvedomia svoju chybu a útočníkov chytia. To sa nestalo. "Prišla som na to, že hnacou silou celej kauzy je bezhraničná arogancia moci a živelná nenávisť. Oni by najradšej zničili všetko, čo im vzdoruje. Osem rokov po útoku sa postavím pred súd ako občianka Maďarska. K tomu budem potrebovať silu, ktorú mi dodáva vedomie, že nie som sama," uzavrela.

Na protest sa prišiel pozrieť aj podpredseda SNS Rafael Rafaj v sprievode mladých ľudí, ktorí niesli vlajku SNS. Polícia ich však v dostatočnej vzdialenosti zastavila a legitimovala. "Ja som sa prišiel pozrieť na spôsob etnického vydierania a nátlaku na orgány SR, ktoré by mali byť nezávislé. Neviem, čo je na tom nezákonné a čudné. Som prekvapený záujmom polície, ktorá by mala byť nasadená skôr niekde inde," povedal Rafaj.

Po skončení prejavov sa dav protestujúcich pomaly presunul na Hviezdoslavovo námestie pred budovu Slovenského národného divadla. Tam sa v tom čase konal galavečer pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

Kauza Hedvigy Ž. M. sa začala v auguste 2006, kedy ju mali dvaja holohlaví mladíci napadnúť v Nitre, neďaleko Univerzity Konštantína Filozofa, kam šla na skúšku. Útočníci ju mali podľa jej výpovede surovo zbiť, okradnúť a na blúzku jej napísať protimaďarské heslá. Polícia ukončila vyšetrovanie v septembri 2006 s tým, že skutok sa nestal a Hedviga si útok vymyslela. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR na ňu tento rok 2. apríla podal obžalobu. Novozvolený prezident SR Andrej Kiska vyhlásil, že ak ju súd odsúdi, po nástupe do funkcie jej udelí milosť.

P. ŠUFLIARSKY: V prípade Hedvigy Ž. M. existuje priamy svedok


Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 Téma dňa uviedol, že prokuratúra využije všetky zákonné možnosti, aby potvrdila v súdnom konaní opodstatnenosť svojej obžaloby voči Hedvige Ž.M. z krivej výpovede a prísahy. Pred súdom by mal vystúpiť aj svedok, ktorý bol 25. augusta 2006 priamo na mieste údajného útoku na Hedvigu Ž.M.

Tlačová konferencia riaditeľa odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho k aktuálnemu stavu vo veci obvineného Ľuboša F. (vražda Miroslava Sýkoru) 17. mája 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Podstatou obžalobného návrhu zo strany prokurátora je to, že skutok sa 25. 8. 2006 nestal tak, ako ho obvinená Hedviga Ž. M. opísala. O vyšetrovaní prokuratúry Šufliarsky povedal, že sedemčlenný vyšetrovací tím, ustanovený Generálnou prokuratúrou SR, našiel medzery v skutkových zisteniach v rámci prvého vyšetrovania. Dodal, že medzi činnosťou prvého a druhého vyšetrovania je jednoznačný kvantitatívny rozdiel. "Kým v prvom vyšetrovaní bolo napríklad 13 výsluchov, v druhom vyšetrovaní sa uskutočnila až 92 výsluchov," spomenul Šufliarsky.

Doplnil, že vyšetrovací tím sa dôsledne zaoberal aj všetkými 14 dôkaznými návrhmi zo strany obvinenej. "To je našou úlohou, objasňovať skutočnosti nielen v jej neprospech, ale aj v jej prospech," povedal v diskusnej relácii.

Zástupca GP uviedol, že prokuratúra navrhuje, aby väčšina svedkov bola vypočutá pred súdom. Šufliarsky dostal aj priamu otázku, či existuje svedok, ktorý bol 25. 8. 2006 na mieste činu a "niečo videl". "Podľa mojich informácií takýto svedok existuje," povedal Šufliarsky.