Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ľ. Kaník by sudcov preveroval aj cez detektor lži

Ľudovít Kaník Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Kaník sa nazdáva, že ak chceme skutočne očistiť súdnictvo, previerky sa nedajú robiť selektívne.

Bratislava 30. mája (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník by sudcov pokojne preveroval aj na detektore lži. Povedal to v rozprave k novele Ústavy SR, ktorá má pomôcť očiste justície a zadefinovať manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Kontrolu na detektore lži do Ústavy SR Kaník dať neplánuje, na to je podľa neho vykonávací predpis. Do najvyššieho zákona navrhuje celoplošné bezpečnostné previerky sudcov, ktoré by preverili aj to, či sudcovia a kandidáti na sudcov nemajú kontakty na kriminálne prostredie, neprimerané majetkové pomery a korupčné správanie.

Kaník sa nazdáva, že ak chceme skutočne očistiť súdnictvo, previerky sa nedajú robiť selektívne. "Ak chceme uspieť s očistou justície, nedá sa to robiť selektívne, treba to urobiť plošne," povedal v diskusii k zmenám v ústave.

Rozporuplný návrh

Poslanec by tiež chcel, aby konečné slovo o vymenovaní sudcu či jeho odvolaní na základe výsledkov preverovania jeho spôsobilosti mal prezident SR. Kaník sa tak chce vyhnúť tomu, aby o svojich súčasných či bývalých kolegoch rozhodovala súdna rada. Tá má dávať hlave štátu len odporúčania na základe podkladov Národného bezpečnostného úradu. "Je tu riziko, že súdna moc bude reprodukovať samú seba, sudcovia budú rozhodovať o sudcoch, konkurenčné skupiny budú zvádzať súboje, môže sa to využiť na čistky," upozornil.

Daniel Lipšic (nezaradený) označil Kaníkov pozmeňujúci návrh za rozporuplný. Podobný názor má aj Gábor Gál z Mostu-Híd. Samotnú novelu ústavy považuje za politický obchod Smeru-SD a KDH. Strany SDKÚ-DS sa pýta, či sa potrebujú robiť zaujímaví, keď sa montujú do toho, čomu sa nerozumejú. "To už nemáte témy, ktorým sa rozumiete a musíte sa týmto robiť zaujímaví?" obrátil sa na Kaníka. Miroslav Kadúc z OĽaNO považuje zmeny v ústave za hazard. Žiada vrátiť novelu na dopracovanie.