Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Herečka Karin H. je naďalej obvinená z podvodu

Karin Haydu Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Dozor nad zákonnosťou vyšetrovania vykonáva Generálna prokuratúra SR.

Bratislava 31. júla (TASR) - Známa slovenská herečka Karin H. a ďalších 14 osôb je naďalej obvinených v kauze poisťovacích podvodov. Polícia tento prípad stále vyšetruje a dozor vykonáva Generálna prokuratúra (GP) SR SR.

"V trestnej veci je obvinených 15 osôb. Dozor nad zákonnosťou vyšetrovania vykonáva Generálna prokuratúra SR. V prípade naďalej prebieha vyšetrovanie, preto nie je možné poskytnúť bližšie informácie," informovala dnes hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Policajti začiatkom apríla 2013 obvinili pôvodne 15 ľudí vrátane štyroch svojich kolegov z poisťovacích podvodov. Medzi obvinenými bola aj herečka Karin H. a jej bývalý priateľ Martin R. Policajti odhalili túto trestnú činnosť pri práci na bratislavskej skupine jakšíkovcov. Informovali o tom vtedy vtedajší riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR a súčasný námestník GP SR pre trestný úsek Peter Šufliarsky a policajný prezident Tibor Gašpar.

"Išlo o dokumentovanie fiktívnych dopravných nehôd," povedal začiatkom apríla Gašpar. Spolu odhalili sedem takýchto podvodov. Organizovaná skupina uzatvárala poistné zmluvy bez vedomia poistníkov, potom fingovala dopravnú nehodu a napokon páchatelia dostali peniaze z poisťovní. Všetko sa malo diať od mája 2009 do mája 2010. Spôsobená škoda sa podľa Gašpara vyšplhala na viac ako 93.000 eur.

Trestné stíhanie sa začalo ešte v marci 2011 pre jeden podvod, postupne sa k nemu pridávali ďalšie. Z 15 obvinených boli vtedy dvaja vo väzbe, vrátane policajta Zoltána F. Jeho aj jeho kolegov mali prepustiť z Policajného zboru, stíhaní boli za zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Obvineným hrozia tresty väzenia od troch do 12 rokov.

S expriateľom herečky Karin H. - Martinom R. je najbližšie pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I v kauze autičkárskeho gangu naplánované na 2. septembra. Martina R. prepustili v novembri 2013 z väzby a je stíhaný na slobode. Na pojednávania chodí. Skupina Martina R. a ďalších šiestich obžalovaných podľa obžaloby prokuratúry údajne vytvárala tzv. dvojičky áut. Automobily vyhľadávala v krajinách Európskej únie, potom na nich menila identifikačné údaje a predávala ich ďalej. Pritom o tom nevedeli ani kupujúci, ani skutoční majitelia áut. Skutky mali spáchať v rokoch 2006 až 2010.

Podľa obžaloby mal ísť zisk najmä Martinovi R., ktorý používal peniaze aj na ďalšiu trestnú činnosť, napríklad na lízingové podvody. Obžalovaných vinia aj z násilnej trestnej činnosti.