Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

A. Kiska prijal zástupcov združenia MIDAS

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (prvý sprava) počas prijatia predstaviteľov Združenia denníkov vydávaných v menšinových a regionálnych jazykoch (MIDAS) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Združenie denníkov vydávaných v menšinových a regionálnych jazykoch - MIDAS vzniklo v roku 2001 a sídli v talianskom Bolzane, má 25 členov a zastupuje 12 menšinových jazykov.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska prijal zástupcov Združenia denníkov vydávaných v menšinových a regionálnych jazykoch – MIDAS. Informuje o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR na webovej stránke prezident.sk.

Prezidentka združenia a riaditeľka denníka Új Szó Edita Slezáková Kisku informovala o aktivitách organizácie a pripomenula mu, že v súčasnosti hovorí vyše 50 miliónov ľudí v Európskej únii iným jazykom, ako je štátny jazyk ich krajiny.



Pod záštitou Karla Habsburga, ktorý sa prijatia taktiež zúčastnil, odovzdáva združenie každý rok Cenu Otta von Habsburga a novinárom pracujúcim v menšinových jazykoch Cenu MIDAS. Habsburg vyzdvihol podstatu prezentácie a zachovania národnej identity v súčasnej Európe.

Prezident SR uviedol, že v súčasnosti sme svedkami veľkého množstva extrémizmu a veľa politikov využíva tému identity ako hlavnú tému. Na základe nej sa podľa neho pokúšajú získať hlasy voličov. Kiska však vyjadril nádej, že práve články v periodikách vychádzajúcich v národných jazykoch môžu prispieť k zníženiu tohto politického populizmu.

MIDAS vzniklo v roku 2001 a sídli v talianskom Bolzane, má 25 členov a zastupuje 12 menšinových jazykov. Pôsobí ako mediálny partner Európskeho parlamentu, kde najmä lobuje, aby politici komunikovali s menšinami aj prostredníctvom ich denníkov.