Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Lajčák: Z dobrých vzťahov SR a Maďarska budú profitovať všetci občania

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó (vpravo) a podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas stretnutia 30. marca 2015 v Budapešti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák dnes pricestoval na oficiálnu návštevu Maďarska.

Budapešť 30. marca (TASR) - Slovensko-maďarské vzťahy sú v súčasnosti najlepšie, z čoho budú profitovať občania oboch krajín. Vyhlásil to dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa na oficiálnej návšteve stretol v Budapešti s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Lajčák, ktorý sa tento mesiac so svojím maďarským rezortným kolegom stretol tento mesiac už tretíkrát, pripomenul, že pred 20 rokmi bola podpísaná Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou. "Zmluva poskytuje rámec, z ktorého sa odvíja náš dialóg," dodal.



Otázky infraštruktúry

"Zhodli sme sa s premiérom Viktorom Orbánom aj s ministrom Szijjártóom, že zoznam priorít budovania infraštruktúry máme zhodný," povedal šéf slovenskej diplomacie v súvislosti s otázkou spoločných projektov, ako je diaľničné prepojenie Miškovca so slovenskou hranicou, nový most na Dunaji medzi Komárnom a Komáromom či prepojenie maďarskej diaľnice slovenskou hranicou pri Rajke.

"V súvislosti s projektom nový most Komárno-Komárom sme podali žiadosť o financovanie zo zdrojov Európskej únie; počítame, že stavať sa začne v roku 2016."

Ministri potvrdili, že sa pripravuje výstavba 21 nových hraničných prepojení medzi Slovenskom a Maďarskom.

Szijjártó informoval, že maďarská vláda prispeje vojenskou misiou k boju západnej koalície proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Parlament o tom rozhodne v nadchádzajúcich týždňoch.

Diskusia

Lajčák a Szijjártó sa zhodli v tom, že energetika je prioritnou otázkou, preto jej venovali pozornosť nielen v európskom formáte ale aj z dvojstranného hľadiska. "Slovensko a Maďarsko majú síce v otázke plynovodov rôzne predstavy, priebežne však vývoj situácie vzájomne konzultujeme a ubezpečili sme sa, že nech zvíťazí ktorýkoľvek projekt, budeme sa obaja snažiť o to, aby na tom nik neprerobil," povedal šéf maďarskej diplomacie v súvislosti so zrušením projektu výstavby plynovodu Južný prúd.

Szijjártó uviedol, že na podporu slovensko-maďarských projektov vyčlenili v Eximbank fond vo výške 358 miliónov eur.

Ministri hovorili ďalej o spolupráci rezortov obrany, o čerpaní eurofondov, ale aj o migrácii. Ohľadne ukrajinskej krízy zdôraznili, že musí byť riešená mierovou cestou, pričom zdôraznili, že by všetky strany mali dodržiavať Minskú dohodu.

Lajčák ocenil spoluprácu s Maďarskom aj v rámci Vyšehradskej štvorky, ako aj v príprave na budúcoročné predsedníctvo SR v Rade EÚ. Zdôraznil, že medzi SR a Maďarskom neexistujú tabuizované témy, problémy sa riešia priebežne, bez hystérie a bez odkazovania si prostredníctvom médií.

Šéf slovenskej diplomacie v závere návštevy navštívil putovnú výstavu o Aronovi Grünhutovi, o neveľmi známom záchrancovi židov a bojovníkovi za ľudské práva, rodákovi z Bratislavy, ktorú otvorili 24. marca v Synagóge Jozefovho mesta (Józsefváros).