Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Ministerstvo spravodlivosti prináša nové pravidlá pre počty sudcov

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dokument stanovujúci pravidlá určovania počtu miest sudcov a zamestnancov súdov predložil minulý týždeň do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Personálne kompetencie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) vo vzťahu k slovenským súdom narastú. Postarať by sa o to mala nová vyhláška, s jej návrhom prišiel rezort spravodlivosti.

Dokument stanovujúci pravidlá určovania počtu miest sudcov a zamestnancov súdov predložil minulý týždeň do medzirezortného pripomienkového konania. Mal by nahradiť pravidlá, ktoré v roku 2011 zaviedla predošlá ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd). Rezort pre TASR odôvodnil, že cieľom je riešiť problémy v oblasti personálneho obsadenia súdov.

Vyhláška spresňuje postup pri určovaní počtu miest sudcov na súde a definuje parametre relevantné pre určovanie potreby miest sudcov, ale aj vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov. Zavádza tiež opäť inštitút justičného čakateľa. Krajské súdy po novom nebudú mať kontrolóra, kontrolná činnosť bude zabezpečovaná centrálne, vysvetlilo ministerstvo.

"Posilňuje sa postavenie Ministerstva spravodlivosti SR vo vzťahu k personálnemu zabezpečeniu súdov," informovala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Dôvodom je snaha o flexibilné prerozdeľovanie miest medzi súdmi, ak miesto sudcu na súde zanikne a nie je predpoklad, že minister tu určí nové voľné sudcovské miesto, vysvetlila.

V takomto prípade sa administratívne miesta na zaniknutom súdnom oddelení sudcu stanú nadbytočnými. Ministrovi vznikne možnosť presunúť súdnych úradníkov na iný súd, kde predtým určil nové sudcovské miesto a tento súd má nedostatok administratívnych zamestnancov.

Nová vyhláška preberá doterajší vzorec pre určenie počtu sudcovských miest pre jednotlivé súdy. Ten sa odvíja od nápadu vecí na konkrétny súd a výkonov sudcov. Analytik Samuel Spáč z Transparency International Slovensko (TIS) sa domnieva, že okrem schopnosti súdov riešiť prichádzajúce veci by sa mali zohľadňovať aj resty z minulosti.

"Indikátorom, ktorý nám dáva obraz o tom, ako súdy stíhajú 'staré' prípady, je pomer medzi vybavenými vecami a nevybavenými vecami napr. za rok. Ak vie súd vybaviť v nejakej agende za rok 1000 vecí, ale nevybavených má ku konca roka 2000, tak to znamená, že len na to, aby vybavil, čo má z minulosti, by potreboval aspoň dva roky," vysvetlil Spáč.

Ministerstvo by si malo podľa analytika TIS stanoviť ciele v oboch indikátoroch, dať im určitú váhu a tak určovať počet sudcov. "Súčasné kritériá najvážnejšie problémy neriešia," domnieva sa. Doplnil, že riešením by bolo aj presúvanie väčšej zodpovednosti na vyšších súdnych úradníkov, ktorým by ale sudcovia mali viac dôverovať.