Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

MOST-HÍD: Zavraždenie Borisa Nemcova vnímame ako politickú vraždu

Foto: TASR/Martin Baumann

Zavraždením ruského opozičného lídra Borisa Nemcova bola zavraždená čiastočne aj nádej Ruska na slobodu, demokraciu a občianske práva. V reakcii na vraždu Nemcova to uviedla strana Most-Híd.

Bratislava 28. februára (TASR) - Zavraždením ruského opozičného lídra Borisa Nemcova bola zavraždená čiastočne aj nádej Ruska na slobodu, demokraciu a občianske práva. V reakcii na vraždu Nemcova to uviedla strana Most-Híd.



"Vnímame to ako politickú vraždu v najhoršej tradícii bývalého sovietskeho režimu, podobne, ako boli vraždy Anny Politkovskej či odporcu Putinovho režimu Alexandra Litvinenka," uviedla strana vo svojom stanovisku. Nemcov zosobňoval podľa Mosta-Híd občiansku odvahu a nádej pre slušných ľudí v Rusku na slobodnú a demokratickú spoločnosť.

Nemcova, ktorý zastával post vicepremiéra v druhej polovici 90. rokov, za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina zastrelili v piatok (27.2.) večer neďaleko moskovského Kremľa. Neskôr sa Nemcov stal ostrým kritikom Putinovho režimu, pomáhal organizovať pouličné protesty a odhaľovať prípady korupcie. Kriticky sa vyjadroval aj k súčasnej politike Kremľa voči Ukrajine.