Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Rezort spravodlivosti chce stopnúť valorizáciu odmien väzňov za prácu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom návrhu je snaha o šetrenie.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa na budúci rok nebudú valorizovať. S týmto zámerom prišlo ministerstvo spravodlivosti. V piatok (21. 11.) predložilo do pripomienkového konania návrh zmeny platného nariadenia vlády o výške pracovnej odmeny a podmienkach jej poskytovania obvineným a odsúdeným.

Súčasný predpis predpokladá, že výška pracovnej odmeny obvinených a odsúdených sa od 1. januára 2015 zvýši. Dôvodom je nárast minimálnej mzdy, na ktorú sú tarify väzňov naviazané.

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová vysvetlila, že pracovné odmeny obvinených a odsúdených by sa mali zvýšiť o 8 percent. Minimálna mzda totiž narastie od 1. 1. 2015 o 7,95 percenta. Na úpravu odmien väzňov by sa tak mal použiť koeficient 1,08.

K tomu však rezort neplánuje pristúpiť. Dôvodom je podľa Donevovej fakt, že v tomto roku už boli tarify pracovných odmien zvýšené o 4 percentá oproti roku 2013.

„Ministerstvo vyvíja iniciatívu k rokovaniam o zvážení možnosti ponechať výšky pracovných taríf na úrovni roku 2014,“ vysvetlila Donevová. „Ich ďalšie zvýšenie násobkom uvedeného koeficientu by malo výrazný negatívny dopad na štátny rozpočet, s ktorým pri tvorbe návrhu rozpočtu nebolo počítané,“ zdôvodnila.

Ministerstvo informovalo, že priemerná hrubá mesačná odmena pracujúcich obvinených a odsúdených je 101,98 eura.

V súčasnosti pracuje v slovenských väzniciach viac ako 7800 väzňov. Aktuálne sa totiž vo výkone väzby nachádza podľa informácie rezortu 1398 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 10.187 odsúdených. Ich reálna zamestnanosť presahuje 67,6 percenta.