Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Na sviatky a Silvestra bude môcť opustiť väzenie približne 200 osôb

Foto: TASR/AP

Riaditelia jednotlivých slovenských väzníc udelili pred sviatkami doteraz 117 väzňom mimoriadne voľno na opustenie ústavu, dvom umožnili opustenie ústavu a 82 zase povolili vychádzku mimo ústavu.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Približne 200 väzňov bude mať možnosť počas vianočných sviatkov, Silvestra a Nového roka opustiť väzenie.

Riaditelia jednotlivých slovenských väzníc udelili pred sviatkami doteraz 117 väzňom mimoriadne voľno na opustenie ústavu, dvom umožnili opustenie ústavu a 82 zase povolili vychádzku mimo ústavu. Ku koncu tohto týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1365 obvinených a 8755 právoplatne odsúdených. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu sa udeľuje za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, plnení činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu. Udeľuje sa odsúdeným ako najvyššia forma disciplinárnej odmeny a môžu pritom opustiť ústav až na päť dní. Mimoriadne voľno na opustenie ústavu však nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia.

Okrem formy tejto disciplinárnej odmeny možno odsúdenému umiestnenému v otvorenom oddelení ústavu s minimálnym stupňom stráženia povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín. 

Opustenie ústavu až na päť dní môže riaditeľ ústavu povoliť odsúdenému aj z naliehavého rodinného dôvodu, najmä pri úmrtí blízkej osoby alebo narodení dieťaťa, ako aj z dôvodu návštevy kultúrnych, osvetových, športových, vzdelávacích a duchovných činností. Riaditeľ ústavu zároveň môže rozhodnúť o sprievode príslušníka zboru, ktorý zabezpečí dozor alebo dohľad nad odsúdeným počas opustenia ústavu, dodal Baláž.