Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Pozor na zľadovatený a kašovitý sneh a poľadovicu, upozorňujú cestári

Cesta vo Vrátnej doline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na vyššie položených cestách severného a stredného Slovenska sa môže nachádzať miestami jedno až dvojcentimetrová vrstva kašovitého až utlačeného snehu.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Všetky sledované cesty, diaľnice, rýchlostné cesty i horské priechody na Slovensku sú zjazdné. Na vyššie položených cestách severného a stredného Slovenska sa môže nachádzať miestami jedno až dvojcentimetrová vrstva kašovitého až utlačeného snehu. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe www.zjazdnost.sk

SSC však upozorňuje vodičov na zľadovatený sneh o hrúbke dva centimetre, ktorý sa môže miestami nachádzať na ceste medzi Spišskou Belou - Spišskou Starou Vsou, Hniezdnym - Červeným Kláštorom, Stakčínom a Uličom a na hranici sabinovského a prešovského okresu.

Utlačený alebo kašovitý sneh do troch centimetrov je v okolí Starej Ľubovne, Bardejova, Medzilaboriec, Námestova, Čadce, Liptovského Mikuláša a Popradu.

SSC taktiež informuje, že úsek cesty Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre dopravu nad 3,5 tony. Správa ciest varuje, že z dôvodu nízkych teplôt hrozí na mokrých a vlhkých vozovkách poľadovica.


Na západnom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov na západnom Slovensku. SHMÚ vydal pre túto oblasť výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do pondelka (29. 12.).

Zároveň v najbližších dňoch SHMÚ očakáva na našom území silný vietor. Na nedeľu (28.12.) a pondelok preto vydal výstrahu 1. stupňa pred vetrom pre západné a časti východného a stredného Slovenska. Tu sa očakáva miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17-22 m/s.

Na tieto dni taktiež vydal výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom pre stredné, východné a časť západného Slovenska. Tu meteorológovia predpokladajú výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25-33 m/s. Takáto rýchlosť vetra podľa SHMÚ predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.