Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

NRSR odobrila správu Dubovcovej, ombudsmanke však chýba spätná väzba

Jana Dubovcová Foto: TASR/Michal Svítok

Napriek predchádzajúcim zisteniam sa aj v roku 2014 potvrdilo, že na základných školách stále existuje systémová diskriminácia vo vzdelávaní.

Bratislava 24. marca (TASR) - Napriek predchádzajúcim zisteniam sa aj v roku 2014 potvrdilo, že na základných školách stále existuje systémová diskriminácia vo vzdelávaní. Ako najväčší problém to vo svojej správe za rok 2014 označila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Poslanci dnes 131 hlasmi vzali správu o jej činnosti na vedomie.

"Hovorím o diskriminácii voči deťom, ktoré majú špeciálne výchovno-vzdelávacie problémy, alebo voči deťom, ktoré pochádzajú z nepodnetného prostredia či z osád. Systém, tak ako je právne nastavený, diskrimináciu umožňuje a doteraz sme sa nedočkali nápravy," upozornila ombudsmanka.

Dubovcová uznáva, že ako kritik pomerov nemôže byť u vládnej moci obľúbená. "Dalo by sa prepáčiť, že nemilujú kritiku za zistené porušenie práv, ale čo sa v demokratickom a právnom štáte nedá prepáčiť, je, že nerealizujú opatrenia," povedala.

Ako nedostatok tiež vníma, že stále nebol zriadený ani kontrolný mechanizmus na preskúmavanie policajných zásahov. "Mali by sme to urobiť. Takýto orgán môže zriadiť len NR SR," povedala.

Podľa Dubovcovej jej úrad v roku 2014 otvoril aj tému prístupu seniorov k službám. "Od 129 poskytovateľov služieb sme zistili, že poskytovanie služieb pre seniorov je na veľmi slabej úrovni. Z ekonomických aj zo zdravotných dôvodov sa nemôžu dočkať takejto služby," podotkla.

V dokumente zároveň poukazuje aj na absenciu terénnej práce. "Základná terénna práca, ktorá by sa mala vykonávať, sa nevykonáva systematicky. Nie sú v štátnych štruktúrach vytvorené podmienky pre takýto mechanizmus a je to viac-menej ponechané na tretí sektor a jeho možnosti. To, čo by malo byť len doplnkové, je základom," dodala Dubovcová.