Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

OSRS je proti kráteniu vysielania v rusínskom jazyku

Gréckokatolícka liturgia, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (OSRS) považuje za problém krátenie vysielania v rusínskom jazyku vo vysielacom čase verejnoprávnej televízie, určenom pre rusínsku národnostnú menšinu.

Bratislava 23. januára (TASR) - Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (OSRS) považuje za problém krátenie vysielania v rusínskom jazyku vo vysielacom čase verejnoprávnej televízie, určenom pre rusínsku národnostnú menšinu. TASR o tom informoval tajomník OSRS Milan Pilip.

OSRS tak reaguje na to, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v nedeľu (18.1.) neodvysielala gréckokatolícku liturgiu a namiesto nej zaradila do vysielania rímskokatolícku svätú omšu.

"RTVS mala namiesto zrušenej gréckokatolíckej liturgie zaradiť taký náhradný program, ktorý by bol odvysielaný v rusínskom jazyku," píšu vo svojom stanovisku zástupcovia OSRS. Tí považujú vysielanie televízie a rozhlasu v rusínskom jazyku za dôležité. "Je to navyše garantované Európskou chartou regionálnych alebo menšinových jazykov, ktorou je Slovenská republika viazaná," konštatujú.

Gréckokatolícke arcibiskupstvo dnes uviedlo, že pre neodvysielanie pravidelnej liturgie s homíliou v rusínskom jazyku v národnostnom vysielaní Rádia Regina zvažuje právne kroky proti RTVS. Dôvodom neodvysielania liturgie bolo podľa prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka to, že kňaz Rastislav Baka z Farnosti Povýšenia sv. Kríža Prešov – Sekčov nabádal v homílii ľudí k účasti na referende o rodine.

RTVS sa prostredníctvom svojej hovorkyne Dominiky Šulkovej vyjadrila, že si slobodu prejavu váži a odmieta obvinenia z cenzúry, ako aj akúkoľvek formu nátlaku. V predmetnej veci podľa nej RTVS postupovala striktne podľa zákona a ponúkla duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne, ktorá bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom. Podľa Šulkovej totiž hraničila s nenávistným vyjadrením a porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy. Inkriminovaná časť homílie je podľa RTVS v príkrom rozpore so zákonom o RTVS.