Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Tajné služby hovorili s poslancami o korupcii aj bezpečnosti

Rokovanie parlamentu Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rokovanie bolo tajné, bez účasti verejnosti a novinárov.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Daňové úniky, korupcia, eurofondy, extrémizmus, bezpečnosť, Ukrajina. Tieto a ďalšie témy zamestnávali dnes poslancov Národnej rady SR a šéfov tajných služieb v parlamente.

Vojenské spravodajstvo (VS) a Slovenská informačná služba (SIS) totiž predkladali správy o svojej minuloročnej činnosti a ich šéfovia odpovedali na otázky poslancov. "Poslanci boli informovaní o bezpečnostnej situácii SR, v akom je stave, ako sú pripravované opatrenia proti extrémistickým bláznom a tiež o stave v oblasti korupcie," zhrnul Anton Martvoň zo Smeru-SD.

S odpoveďami tajných aj s rozsahom správ o činnosti bol spokojný. V súvislosti s bezpečnostnou situáciou Martvoň uviedol, že tajné služby aj s políciou robia všetko preto, aby boli občania SR chránení.

Pavol Abrhan z KDH informoval, že poslanci sa v rozprave zaujímali o informácie k prebiehajúcim bojom na Ukrajine, v Iraku a Sýrii. "Pýtali sa aj na boj s korupciou na Slovensku. Riaditeľ SIS podal informáciu, že podávali niektoré správy aj príjemcom," uviedol Abrhan.

Privítal by, keby bolo možné zhodnotiť kvalitu podaných informácií o korupcii, čo ale dnes možné nie je. "Pretože žiadny z príjemcov nemá zatiaľ zákonom stanovenú povinnosť podať správu službe, ako s prijatou informáciou naložil," vysvetlil Abrhan.

Správy o činnosti VS a SIS zamestnávali poslancov dnes takmer tri hodiny. Rokovanie bolo tajné, bez účasti verejnosti a novinárov. Opozícia privítala, že Smer-SD pripustil diskusiu a zmenil tak svoj postoj z minulosti, keď rozpravu neumožnil.


OPOZÍCIA: Vojenské spravodajstvo by malo o činnosti informovať na webe



Opoziční poslanci Martin Fedor (SDKÚ-DS) a Pavol Abrhan (KDH) si myslia, že vojenské spravodajstvo (VS) by malo zverejňovať na webe správu o svojej činnosti, ako to robí aj Slovenská informačná služba (SIS).

"Myslím si, že aspoň v rámci toho, čo je možné zverejniť, by malo aj vojenské spravodajstvo, podobne ako to robí SIS, zverejňovať správu," povedal Abrhan. Podľa Fedora majú občania právo vedieť, ako vojenské spravodajstvo pracuje. "Verejnosť by mala byť viac informovaná," uviedol.

Anton Martvoň zo Smeru-SD nevidí problém v istej informovanosti verejnosti, niektoré veci ohľadom práce vojenských tajných však podľa neho majú zostať utajené. "Osobne si myslím, že je dobré, aby niektoré veci občania vedeli. Ale je dôležité, aby niektoré veci zostali utajené kvôli ochrane agentov," poznamenal.

Zverejňovanie správy o činnosti vojenského spravodajstve by nechal na vedení ministerstva obrany a tajných. "Je na nich, aby posúdili, či je vôbec možné dávať na internet nejaký výcuc zo správy o činnosti vojenského spravodajstva," doplnil.