Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

Výstraha pred intenzívnym dažďom platí pre celé Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR

Na západe krajiny platí výstraha pred búrkami, spojenými s lejakmi do 23.00 h, pre ostatné územie Slovenska meteorológovia vydávajú výstrahu pred dažďom s trvaním od 20.00 h do nedele 8.00 h.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Búrky a intenzívne lejaky sú pokračujúcou hrozbou aj v ďalších hodinách. Výstrahu pred nimi vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre celé Slovensko.

Na západe krajiny platí výstraha pred búrkami, spojenými s lejakmi do 23.00 h, pre ostatné územie Slovenska meteorológovia vydávajú výstrahu pred dažďom s trvaním od 20.00 h do nedele 8.00 h.

Ako informuje web www.shmu.sk, pri intenzívnych dažďoch môže miestami spadnúť 20 až 40 mm zrážok.

Predpoveď počasia

V sobotu bude polooblačno až oblačno a miestami hrozia prehánky. Dnešné teploty vystúpia na 20 až 25 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m
prevažne oblačno a prehánky. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 16 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno a prehánky. Najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná 13 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno a prehánky. Najnižšia ranná teplota 5 a najvyššia denná 10 stupňov Celzia.


Búrky a lejaky zasiahnu ďalšie oblasti na západe a severe

Lokality, v ktorých hrozia následky búrok a intenzívnych lejakov na západnom a severnom Slovensku pribúda. Pre všetky oblasti platí výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) 1. stupňa.

Pre oblasť juhozápadného Slovenska platí výstraha do 17.00 h, pre Nitriansky, Trnavský, Trenčiansky, Žilinský a podtatranskú časť Prešovského kraja do 20.00 h. Ako uvádzajú meteorológovia na svojej stránke www.shmu.sk, úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 mm.

Následkom intenzívnych zrážok môže byť prechodný, no výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Pred búrkami a lejakmi varuje aj v oblasti hornej Nitry a Tatier

Následky búrok a intenzívnych lejakov hrozia dnes popoludní okrem juhozápadného Slovenska aj v okresoch Prievidza, Partizánske, Poprad a Kežmarok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto oblasti výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platí do 18.00 h. Ako uvádzajú meteorológovia na svojej stránke www.shmu.sk, úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 mm. Následkom intenzívnych zrážok môže byť prechodný, no výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.