Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Poslanci zdravotníckeho výboru skúmali okolnosti nákupu CT

Ilustračné foto CT prístroja Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vo verejnom obstarávaní na nákup CT prístroja pre piešťanskú Nemocnicu Alexandra Wintera podľa doterajších indícií pravdepodobne nedošlo k pochybeniu.

Piešťany 3. decembra (TASR) – Vo verejnom obstarávaní na nákup CT prístroja pre piešťanskú Nemocnicu Alexandra Wintera podľa doterajších indícií pravdepodobne nedošlo k pochybeniu. Konštatovali to dnes členovia Výboru NR SR pre zdravotníctvo po skončení poslaneckého prieskumu, počas ktorého sa zaujímali o všetky okolnosti medializovanej kauzy. Pochybnosti a otázniky však podľa nich vyvolávajú viaceré okolnosti obstarávania v roku 2014 v súvislosti a s porovnaním so zrušeným obstarávaním na nákup CT prístroja v roku 2012.

Otáznikom však je, ako konštatoval poslanec Viliam Novotný, prečo došlo v rozmedzí dvoch rokov k veľkému nárastu ceny u všetkých účastníkov obstarávania. "Zaujalo nás, že kým pri prvom verejnom obstarávaní v roku 2012 bol zaznamenaný veľký rozdiel aj medzi jednotlivými ponukami, v roku 2014 sa dodávatelia podozrivo zhodli na vysokých cenách a rozdiel medzi ponukami bol minimálny," uviedol predseda výboru Richard Raši. Predmetom ďalšieho skúmania bude, či nárast ceny u víťaza Medical Group mohol zapríčiniť ponúkaný splátkový kalendár, alebo to mohla byť iná špecifikácia na vlastnosti CT. "Ak sa toto nepreukáže, potom sa otázkou budú zaoberať iné orgány, ako je náš výbor," dodal Raši. Záver však bude vedieť výbor pre zdravotníctvo definovať až po poslaneckom prieskume v nemocniciach v Martine a Trenčíne, na ktoré sa poslanci chystajú v najbližších dňoch.

V piešťanskej nemocnici uvedú o niekoľko dní do prevádzky predchádzajúci CT prístroj. O zrušenie kúpnej zmluvy s dodávateľom Medical Group, a.s., požiadala riaditeľka nemocnice Mária Domčeková.

Spoločnosť Medical Group poskytla médiám stanovisko, v ktorom uvádza, že považuje za chybu, že sa zúčastňovala súťaží a realizovala dodávky zdravotníckej techniky do slovenských nemocníc. Aj z toho dôvodu vlastník Medical Group pristúpil k vyvodeniu zodpovednosti a odvolal generálnu riaditeľku spoločnosti a členov. "Medical Group sa preto nebude zúčastňovať žiadnych súťaží na dodávku zdravotníckej techniky a ani nebude inak takúto techniku predávať koncovým užívateľom. Spoločnosť v týchto dňoch vykonáva právne úkony potrebné k zrušeniu zmlúv s týmto predmetom," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal predseda predstavenstva Juraj Koval. Pokiaľ ide o medializovanú kauzu CT prístroja do Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch, domnieva sa, že nedošlo pri tvorbe ceny k žiadnemu neštandardnému navýšeniu ceny, ktorú spoločnosti Medical Group poskytol dodávateľ prístroja. "Na základe súťaže vo verejnom obstarávaní sme mali dodať CT prístroj do nemocnice v Piešťanoch za sumu 1.329.908 eur bez DPH s tým, že k zaplateniu kúpnej ceny má dôjsť za dobu 48 mesiacov v rovnomerných mesačných splátkach," uvádza sa vo vyhlásení.

Poukázanie na predražený nákup CT prístroja od firmy Medical Group odštartovalo zmenu na poste ministra zdravotníctva, kedy odstúpila Zuzana Zvolenská, rovnako ako Renáta Zmajkovičová, predsedníčka dozornej rady nemocnice, z postu podpredsedníčky parlamentu. Po nich odstúpil aj predseda NR SR Pavol Paška, ktorého médiá s Medical Group priamo spájajú.