Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

PREMIÉR: Za svoje skutky sa hanbiť nebudem, 9. mája pôjdem do Moskvy

Na snímke premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

"Takýto krok považujem za prirodzený," uviedol premiér.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa 9. mája zúčastní v Moskve na kladení vencov a recepcii pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Potvrdil to na dnešnom HN Clube s tým, že on sa za svoje skutky hanbiť nebude.

"Ja si myslím, že toto je história, historické fakty a takýto krok považujem za prirodzený," povedal premiér. Ešte predtým, 7. mája, pôjde premiér na oslavy do Poľska, 8. mája bude oslavovať v Liptovskom Mikuláši a večer aj v ukrajinskom Kyjeve. "Na Slovensku zomrelo 63.000 vojakov vtedajšej Červenej armády a nikto nepochybuje, že rozhodujúcu úlohu na páde fašizmu mal vtedajší Sovietsky zväz," zdôraznil Fico.

Podľa jeho slov nikto nepochybuje, že pád fašizmu bol základom novej Európy. "Viedol k tomu, že tu máme EÚ a Európa sa pozerá na fašizmus ako na niečo nebezpečné a zlé," dodal.

Fico doteraz na otázky okolo jeho účasti na oslavách v Moskve jasne neodpovedal. Hovoril len, že nájde najvhodnejší spôsob ako si uctiť obete 2. svetovej vojny.

O Ficovej očakávanej účasti v ruskej metropole však hovorili už skôr napríklad český prezident Miloš Zeman či ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Čas určený na vojenskú prehliadku využije prezident na bilaterálne rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom," informoval ešte 10. apríla Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.