Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

PREZIDENT: Pravidlá výberu nových sudcov by sa mohli ešte viac zlepšiť

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo), minister spravodlivosti SR Tomáš Borec (uprostred) a predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková (vpravo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlava štátu Andrej Kiska to prezentoval na stretnutí s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom a predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Pravidlá výberu nových sudcov by sa mohli ešte viac zlepšiť. Takýto názor dnes tlmočil prezident SR Andrej Kiska na stretnutí s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom a predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou.

Kiska prijal Boreca a Bajánkovú v prezidentskom paláci. Počas hodinového rozhovoru sa venovali posledným zmenám Ústavy a justičných zákonov. Podľa prezidenta sa tým zmenila atmosféru k lepšiemu.

„Opakovane hovorím, že vidím svetlo na konci tunela. Ale len to, že pán Harabin už nie je na čele justície a zmeny, ktoré sa udiali, ešte vôbec neznamenajú, že sme vyriešili všetko, čo treba v súdnictve vyriešiť,“ uviedol po skončení stretnutia prezident.



Toho, podľa jeho slov, osobitne zaujíma proces výberu nových sudcov. O tejto téme hovoril už aj v pondelok (20. 10.) na historicky prvom stretnutí s členmi Súdnej rady. Hlava štátu je presvedčená, že výber sudcov musí fungovať tak, aby sa do justície dostali najlepší z najlepších.

„Budem naliehať na také pravidlá, aby nevzniklo ani len zrnko pochybnosti o tom, že návrh nových sudcov prebehol jasne, transparentne a spravodlivo pre každého,“ zdôraznil Kiska.

Prezident Borecovi a Bajánkovej navrhol konkrétne zmeny pri výbere sudcov, ktoré by mali viesť k lepšiemu. Podľa jeho predstavy by mohla byť rovnocenná písomná a ústna časť výberového konania.

Hlava štátu sa tiež domnieva, že vo výberových komisiách je málo nesudcov, aj keď zákon ich účasť umožňuje. „Diskutovali sme aj o tom, či by výberové komisie nemali byť v pozícii, ktorá je ešte viac nezávislá,“ vysvetlil prezident.

Minister spravodlivosti ďalšie úpravy v pravidlách výberu nových sudcov nevylúčil. Nemali by sa však podľa neho diať unáhlene. Pripomenul, že len tento týždeň bola prijatá zmena, podľa ktorej sa ústna časť výberových konaní bude nahrávať.

„Povedal som pánovi prezidentovi, že som pripravený sa na to opäť pozrieť a znova po zvážení všetkých možných dobrých nápadov vieme pripraviť nejakú legislatívnu zmenu,“ uviedol Borec.

Minister reagoval aj na konkrétne návrhy Kisku. Váha ústnej časti sa vo výberovom konaní zvýšila práve vďaka nemu. „Myslím, že pán prezident rozumie tomu, že ústna časť je veľmi potrebná z toho hľadiska, že sudca v súdnej sieni musí byť pánom sporu, musí byť schopný účastníkov konania, ktorí majú rôzny temperament, ustrážiť,“ vysvetlil.

Väčšej účasti nesudcov pri výbere sudcov z pohľadu ministra bráni, že ide o činnosť, ktorá je nehonorovaná. „Tie výberové konania trvajú niekedy aj dva alebo tri dni v rôznych častiach Slovenska. Neviem si predstaviť advokáta, alebo kohokoľvek, kto je riadne zamestnaný, že by dokázal dva či tri dni stráviť mimo svojho pracoviska niekoľkokrát do roka,“ doplnil Tomáš Borec.