Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Projekt digitalizácie objektov SNK je vo finálnej fáze

snk Foto: snk

Osobné fondy historických osobností predstavuje SNK cez rukopisy či súkromné listy, diela, ale aj fotografie.

Martin 22. novembra (TASR) – Národný projekt Digitálna knižnica a digitálny archív Slovenskej národnej knižnice (SNK) sa posunul do finálnej tretiny. SNK zdigitalizovala k dnešnému dňu viac ako polovicu zo všetkých 2,5 milióna objektov.

"Dnes je celkový počet zdigitalizovaných objektov viac ako 1,4 milióna, z toho SNK spracovala 1,16 milióna svojich objektov, zvyšok sú objekty Slovenského národného archívu (SNA). V súčasnosti na projekte pracuje spolu 170 pracovníkov. Aj vzhľadom na 134 novovytvorených pracovných miest je SNK v súčasnosti dôležitým zamestnávateľom v regióne," povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

V októbri tohto roku sa začali aj dve stavebné akcie, ktoré sú súčasťou projektu. Ide o dobudovanie komplexného Digitalizačného a konzervačného centra vo Vrútkach a rekonštrukciu troch poschodí depozitov v sídelnej budove SNK. "Jedným z veľkých prínosov projektu je získanie špičkových digitalizačných, informačných a konzervačných technológií, ktoré umožnia SNK využívať moderne vybavené pracoviská aj po skončení projektu a vytvoriť platformu pre výchovu vlastných špecialistov. V počte zdigitalizovaných objektov sa SNK zaradí k európskej špičke. Už dnes sme inšpiráciou pre viaceré zahraničné knižnice," podčiarkla generálna riaditeľka SNK.

Hoci je povinnosťou knižnice sprístupniť minimálne 30 % digitalizovaného obsahu až po skončení projektu, SNK podľa jej hovorkyne Zuzany Stančíkovej, zásobuje čitateľov už teraz vybranými dielami a zaujímavosťami z digitalizácie. "Na webovej stránke projektu www.dikda.eu sa SNK pravidelne prezentuje digitalizovanými perlami. Začala národnými rozprávkami, povesťami, herbármi či kuchárkami. Zároveň ponúka prehľad zásadných diel slovenskej literatúry a vedy od Štúra, Fándlyho, Hurbana, Hviezdoslava, Kukučína, Holubyho, Riznera a mnohých ďalších," ozrejmila.

Osobné fondy historických osobností predstavuje SNK cez rukopisy či súkromné listy, diela, ale aj fotografie. Každý týždeň aktualizuje zaujímavé správy zo 100-ročných novín a hľadá témy, ktoré vedia osloviť. "Teší nás, že sa naša práca stretla s pozitívnou odozvou a web projektu zaznamenal doteraz takmer 90.000 návštev, pričom okrem Slovenska je najviac čítaný v USA, Českej republike, Veľkej Británii či Nemecku," uzavrela Krištofová. SNK ako hlavný partner realizuje najväčší projekt Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), Prioritnej osi 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry v spolupráci so Slovenským národným archívom (SNA). Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku bola podpísaná 7. marca 2012, projekt pracuje s rozpočtom viac ako 40 miliónov eur. Spoločné financovanie je zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR. Knižnica týmto spôsobom sprístupňuje čitateľom zaujímavé, už autorsky nechránené diela. Ukončenie projektu je plánované na 30. septembra 2015. Jeho udržateľnosť je päť rokov.