Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

SaS: Slovensko môže prísť o Vodnú elektráreň Gabčíkovo

Na snímke predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/AP

"Ide o kauzu Gabčíkovo, kde sa (premiér) silou mocou snaží zmocniť tejto vodnej elektrárne, a to v rozpore s platnými zmluvami," uviedol Richard Sulík.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Slovensko môže kvôli krokom súčasnej vlády prísť o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG). "Sme nútení, bohužiaľ, konštatovať, že Robert Fico (Smer-SD) nás ťahá opäť do jedného veľkého dobrodružstva, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou bude stáť slovenských daňovníkov stovky miliónov eur," uviedol dnes na brífingu v Bratislave predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

"Ide o kauzu Gabčíkovo, kde sa (premiér) silou mocou snaží zmocniť tejto vodnej elektrárne, a to v rozpore s platnými zmluvami. Postup, ktorý zvolila na základe tlaku Roberta Fica Vodohospodárska výstavba (VV), je amatérsky. Posielajú sa výpovede, ktoré nie sú v súlade so zmluvou. Už prišiel aj prvý účet za takýto nešťastný postup, a to faktúra vo výške 588 miliónov eur," poznamenal Sulík.

Tímlíder liberálov pre energetiku Karol Galek pripomenul, že v roku 2006 sa v súvislosti s VEG podpísalo niekoľko zmlúv a dohôd. "V prvom rade bolo podpísaná zmluva o prevádzke medzi VV a Slovenskými elektrárňami (SE), taktiež zmluva o odškodnení a dohoda o odovzdávaní vlastníckych práv. V dohode o odovzdávaní vlastníckych práv je zakotvené, že vlastnícke práva sa prevádzajú naspäť na VV. Súčasne však táto dohoda zakotvuje to, že bude platná iba v prípade, ak je platná zmluva o prevádzke a zmluva o odškodnení," upozornil.

"Ak však Krajský súd v Bratislave rozhodol, že zmluva o prevádzke VEG nie je platná, teda ako keby ani nikdy neexistovala, to v praxi znamená, že ako keby nikdy neexistovala ani dohoda o odovzdávaní vlastníckych práv. Znamená to tiež to, že sa vraciame k právnemu stavu spred roku 2006, kedy vlastníkmi VEG boli SE," dodal Galek.