Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Uhrovec a Žitná-Radiša vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zároveň v okresoch Žarnovica a Levice platí druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami.

Uhrovec/Žitná-Radiša 27. júla (TASR) - Obce Uhrovec a Žitná-Radiša v okrese Bánovce nad Bebravou vyhlásili dnes podvečer tretí stupeň povodňovej aktivity. Prívalové dažde zdvihli hladinu toku Radiša, ktorý v obciach vytopil niekoľko domov a poškodil cesty. V oboch obciach momentálne odstraňujú hasiči a obyvatelia následky povodne.

Ako pre TASR uviedla starostka obce Uhrovec Zuzana Máčeková, prívalová vlna tesne po 18.00 h v priebehu polhodiny zatopila pivnice a záhrady približne desiatich domov i cestu na Ulici SNP smerom na Jankov vŕšok.

"Pomáhajú nám hasiči z Bánoviec nad Bebravou, dobrovoľný hasičský zbor z Rybian i občania, ktorí odčerpávajú vodu z pivníc, na zastavenie vlny sme použili aj vrecia s pieskom," doplnila s tým, že situácia sa môže zhoršiť, ak bude do rána pršať.

V Žitnej-Radiši vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity už o 17.00 h.

"Odtrhlo nám kus cesty, ďalšie sú poškodené, zaplavilo pivnice 15 až 20 domov, pivnicu materskej školy i obecného úradu, zatiaľ však nemáme ešte všetko zmapované," povedal pre TASR starosta Rudolf Botka. Doplnil, že členovia miestneho dobrovoľného hasičského zboru i občania momentálne odčerpávajú vodu z pivníc a upratujú škody v obci.

Zároveň v okresoch Žarnovica a Levice platí druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami. Najnižší prvý stupeň bol vyhlásený v okresoch Pezinok, Trnava, Trenčín, Topoľčany, Partizánske, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Gelnica, Michalovce a Sobrance.