Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

SMK chce obhájiť dve miesta v Európskom parlamente

Z tlačovej konferencie Strany maďarskej komunity (SMK), na ktorej predstavili volebný program a kandidátov SMK pre voľby do Európskeho parlamentu 2014. Na snímke kandidát SMK na europoslanca Iván Farkas. Foto: TASR/Martin Turanovič

Cieľom SMK je presadzovať posilnenie čerpania Kohézneho a štrukturálnych fondov Európskej únie na južnom Slovensku.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Cieľom Strany maďarskej komunity (SMK) v nadchádzajúcich eurovoľbách je obhájiť aktuálne dve miesta v Európskom parlamente (EP).

"Bolo by ideálne, keby sme súčasný stav zachovali. Samozrejme, je to dosť vysoká méta, náročný cieľ, ale chceme ho dosiahnuť," povedal po dnešnej tlačovej konferencii SMK, zameranej na predstavenie jej volebného programu, eurokandidát tejto strany Iván Farkas.

"Máme dvojaký cieľ: Chceme hájiť záujem všetkých obyvateľov južného Slovenska. Chceme riešiť aj problémy maďarskej komunity žijúcej na Slovensku," konštatoval Farkas.

Na predvolebnú kampaň chce SMK vynaložiť 70.000 eur, túto sumu už schválila Republiková rada SMK. "Okrem toho bude dosť intenzívna kampaň samotných našich kandidátov," poznamenal Farkas, ktorý na eurokandidátke SMK zaujíma druhú pozíciu za lídrom Pálom Csákym.

"Kampaň bude mobilizačná. Chceme osloviť čo najviac voličov v našich tradičných oblastiach, od Bratislavy po Kráľovský Chlmec," konštatoval Farkas.

"Chceme poukázať na možnosti politiky, ktoré sa dajú riešiť cez Brusel. Máme veľmi konkrétnu predstavu, či už sa to týka dopravnej infraštruktúry, vytvárania nových pracovných miest, pozdvihnutia poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu," povedal Farkas. Dodal, že v regióne v roku 1993 žilo z poľnohospodárstva 300.000 ľudí a dnes len desatina z tohto počtu. "Preto je aj taká veľká nezamestnanosť," podčiarkol Farkas.



Cieľom SMK je presadzovať posilnenie čerpania Kohézneho a štrukturálnych fondov Európskej únie na južnom Slovensku. "Na vidieku budujeme namiesto hospodárstva, postaveného na sociálnych podporách, hospodárstvo založené na práci," vyhlásil Farkas.

"Máme záujem riešiť sektor poľnohospodárstva," pokračoval s tým, že problémom je rozdelenie dotácií, tak štátnych, ako aj európskych. "Slovensko je štát, ktorý má jedny z najnižších poľnohospodárskych dotácií z EÚ," upozornil Farkas. Dodal, že rozšírenie bezcolného pásma na Ukrajinu by znevýhodnilo slovenských farmárov, čo by sa logicky malo odraziť na zvýšení ich dotácií z európskeho rozpočtu.

"Sme za zachovanie EÚ, ale za zásadné inštitucionálne zmeny. Nie sme za vytvorenie Spojených štátov európskych," povedal na margo generálnej línie SMK Farkas.

"SMK je menšinovou stranou. V EÚ je viac ako 40 miliónov občanov, ktorí patria k menšinám, na Slovensku je to viac ako 15 percent obyvateľstva," doplnil Farkasa Ákos Horony, ktorý na eurokandidátke SMK figuruje na treťom mieste. "Program Európskej ľudovej strany (EPP) hovorí, že národnostné menšiny potrebujú legislatívne garancie na zachovanie svojho jazyka a kultúrnej identity," poznamenal Horony. SMK je, podobne ako KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, súčasťou práve Európskej ľudovej strany.

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V ostatných, ktoré sa konali v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ.