Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

SOI ohlasuje: Posvietime si na predaj cigariet deťom

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Inšpektori pri kontrole predajcov tabakových výrobkov v lete zistili, že vo vyše štvrtine prípadov sa cigarety dostali do rúk detí a mladistvých. Do predajní sa na jeseň vrátia.

BRATISLAVA 15. septembra (Teraz.sk) – Na predajcov cigariet si opäť posvietia inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). V budúcom mesiaci sa vyberú do ich predajných miest, aby zistili, či tabak a tabakové výrobky nepredávajú aj deťom alebo mladistvým osobám do 18 rokov. Ako nám potvrdila hovorkyňa SOI Danuša Krkošová, kontrolu po prvý raz ohlasujú verejne a vopred.

Pre túto novinku sa rozhodli aj na základe výsledkov kontrolnej akcie, ktorú urobili od 14. júla do 1.augusta. V lete zistili najviac porušení zákona pri predaji tabakových výrobkov maloletým osobám vo veku od 11 do 15 rokov! Najčastejšie prehrešky zaznamenali v malých predajniach na sídliskách a rekreačných strediskách. Podľa SOI zostávajú rizikovými aj čerpacie stanice. Predajcov si znova „preklepnú“ od 13. do 26. októbra, inšpektori sa budú pohybovať po celom Slovensku.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Cigarety predali aj maloletým a mladistvým

Letnú kontrolu urobili v obchodných reťazcoch, ako aj trafikách u malých živnostníkov, v predajniach na čerpacích staniciach, v malých predajniach potravín, v prevádzkach verejného stravovania, v kaviarňach a hostincoch. Inšpektorom pomohli s kontrolnými nákupmi deti vo veku 11 až 15 rokov a mladí ľudia od 16 do 17 rokov.

Inšpektori počas poslednej kontroly skontrolovali 411 prevádzok - v 114 prípadoch to boli predajne obchodných reťazcov a v 297 prípadoch malé predajne. Predavači pri viac ako štvrtine nákupov bez problémov cigarety predali deťom a mladým do 18 rokov. Stalo sa to v 119 prípadoch, čo predstavovalo 28,98 percenta kontrolných nákupov. V obchodných reťazcoch sa dostali mladistvý k tabakovým výrobkom 27-krát, v malých predajniach 92-krát. Nakupujúcim z mladšej vekovej skupiny (od 11 do 15 rokov) predali fajčivo v 69 prípadoch (57,98%). Staršia kategória nakupujúcich (od 16 do 17 rokov ) dostala od predavačov cigarety 50-krát (42,02%).

Okrem porušení zákona o ochrane nefajčiarov inšpektori pri kontrolách zistili aj porušovanie zákona o ochrane spotrebiteľa. Maloletí 20-krát nedostali doklad o kúpe (16,8 % nákupov). V šiestich prípadoch im dali chybný doklad o kúpe (5 %). V jednom prípade bol nákup predražený.


Inšpektori SOI vo všetkých predajných jednotkách spísali inšpekčné záznamy. Tam, kde zistili nedostatky, prijali opatrenia a uložili záväzné pokyny na ich odstránenie. V čase predkladania informácií z jednotlivých inšpektorátov SOI výsledky kontrol ešte spracovávali právne odbory a pripravovali podklady pre začatie správnych konaní.

Vývoj predaja tabakových výrobkov deťom a mladistvým.
Foto: SOI


SOI-kári pripúšťajú, že vývoj v tejto oblasti je pozitívny a zaznamenali výrazný medziročný pokles počtu predaja tabakových výrobkov maloletým a mladistvým. Ešte v roku 2013 sa cigarety pri kontrolných nákupoch dostali do rúk detí a mladistvých podstatne častejšie – bolo to takmer 42 % nákupov. Podľa inšpekcie však do budúcnosti zostáva priestor pre spoluprácu všetkých zainteresovaných na trhu, aby sa úplne minimalizovali porušenia zákona.